Cultivatorii de struguri de masă din Republica Moldova ar putea da lovitura pe piața UE, pe fondul restricțiilor impuse de Rusia exporturilor de fructe și legume moldovenești.
Republica Moldova poate da lovitura pe piața UE, după ce Rusia a impus restricții la exportul de fructe și legume moldovenești, ca măsură de retorsiune pentru legăturile dintre Chișinău și Burxelles.
Piața UE, prețuri mari la strugurii de masă
Informațiile din industria strugurilor a Republicii Moldova arată că mulți cultivatori mari nu se grăbesc să-și vândă strugurii de masă, potrivit EastFruit.
Portalul estimează că marii fermieri din Moldova au vândut până în prezent cel mult de 20-30% din recolta lor de struguri de masă. Ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere tendințele prețurilor pieței, mai comentează portalul agricol.
Începând de astăzi, strugurii de masă din Moldova sunt în același timp cu 65% mai scumpi decât acum un an și cu cel puțin 45% mai scumpi decât de obicei.
Moldova poate profita de deschiderea pieței europene
Prin urmare, devine clar că Moldova va avea stocuri mult mai mari de struguri de masă pentru această iarnă decât se aștepta anterior. Și va încerca, evident, să valorifice tendințele pozitive ale prețurilor pieței.
Este foarte posibil ca, în ianuarie-aprilie 2024, republica Moldova să exporte aproximativ același volum de struguri ca în perioada similară din anii precedenți. Adică 20-24 de mii tone.
În anul de comercializare curent, exporturile de struguri de masă s-au ridicat deja la aproximativ 55 de mii de tone. În noiembrie au fost în jur de 25 de mii tone de struguri proaspeți, iar în octombrie 22 de mii tone.
La începutul lunii decembrie, ritmul ridicat al exporturilor de struguri din Moldova continuă, susținut de cererea mare de pe piața europeană și de un nivel al prețurilor fără precedent.
Piața UE nu e însă sigură pentru producătorii moldoveni
Este probabil ca și volumul exporturilor din decembrie să fie mai mare decât anul trecut. De asemenea, este clar acum că exporturile de struguri din Moldova în sezonul curent vor fi mult mai mari decât acum un an.
Cu toate acestea, trebuie amintit că Rusia a impus recent o interdicție a exporturilor de fructe și legume din Moldova.
Mai mult, cererea mare pentru strugurii Moldovei în UE, precum și accesul complet și nerestricționat fără taxe vamale la această piață anul viitor nu sunt garantate pentru cultivatorii acestei țări. Prin urmare, perspectivele pe termen lung rămân neclare.