Temerile unui cercetător belgian de top. Bunăstarea lumii occidentale, în cădere liberă

Temerile unui cercetător belgian de top. Bunăstarea lumii occidentale, în cădere liberă Sursa: Dreamstime.com

Marcel Ausloos, cercetător belgian de top, spune că cea mai mare frică a sa provine din decăderea rapidă a bunăstării lumii occidentale.

Bunăstarea lumii occidentale, în decădere. Profesorul Marcel Ausloos, a prezentat argumente că bunăstarea lumii occidentale este în cădere liberă. Cercetătorul a făcut declaraţiile într-un interviu pentru hotnews.ro.

SUA, UE, China şi bunăstarea lumii

Marcel Ausloos crede că bunăstarea lumii occidentale va avea de pierdut pentru că Occidentul refuză să accepte alte moduri de viaţă.

„SUA și UE nu vor contracara R. P. Chineză. Trebuie să înțelegem cum ne putem adapta stilul de viață la alte „filozofii”. La alte moduri de viață. Chiar dacă există unii oameni care sunt fericiți atunci când sunt lipsiți de cunoștințe, când sunt sub control strict.... Învățăm că libertatea este legată de responsabilitate”, a spus cercetătorul belgian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ausloos consideră că o greşeală este că se insistă în continuare pe teoria filosofilor clasici:„Avem atât de puțină încredere în liderii clasici, care ne tot vorbesc despre „liberté, égalité, fraternité” și alte asemenea lucruri. Încât ne reducem rețeaua socială la grupuri minuscule. Pentru a evita conflictele și pentru a ne crește gradul de satisfacție sau de fericire”.

„Citește Huxley, Orwell, Kafka, Nietzsche, nu contează ordinea în care o faci, și apoi gândește-te unde ne aflăm. Chiar dacă îți va veni apoi să plângi”, ne îndeamnă cercetătorul.

Marcel Ausloos despre bunăstarea lumii

Sursa foto: hotnews.ro

Inteligenţa artificială şi maturitatea intelectuală

Datorită exploziei IA, este greu de ghicit ce alte schimbări economico-sociale sunt pe cale să urmeze, crede profesorul Ausloos.

„Este foarte greu de explicat pentru că este nevoie de ceva maturitate intelectuală. Poate mai mare decât a unui copil de 10 ani. Dar, pe scurt, în fizica statistică aplicată, se folosesc principii obiective și concepte de încredere, bazate pe numeroase observații, pe sisteme alcătuite din multe „lucruri”, care au dus la legi simple și de înțeles”, a spus Auslous.

Frica lui Ausloos pentru bunăstarea lumii occidentale

Cercetătorul îşi face griji cum vor trăi urmașii noștri. Vor reuși ei să-și controleze viitorul? Vor deveni niște zombi? Cine îi va conduce?

„Cea mai mare frică a mea provine din decăderea rapidă a bunăstării lumii noastre (occidentale), în special a familiei mele, - copii, nepoți și cei pe care nu îi voi cunoaște niciodată. Mai mult, cred că bipolarizarea mulțimii nu va fi ceva science fiction”, a spus Auslous.

El a precizat că oamenii nu vor să piardă, încearcă să evite greșelile și fac ceea ce au învățat în școli. Iar oamenii obișnuiți, „piticii financiari”, nu au control asupra comportamentului marilor jucători financiari.

„Principala recomandare pentru noi este să urmărim activ evoluțiile investiționale. Comportament puțin probabil, deoarece de obicei avem încredere în intermediari. recomandarea mea se bazează pe câteva sfaturi. Nu încercați niciodată să câștigați prea mult. Pentru că s-ar putea să pierzi prea mult. Fii activ și proactiv”, ne îndeamnă Marcel Ausloos.