NASA, imagini inedite din centrul galaxiei noastre. Cantitate incredibilă de detalii

NASA, imagini inedite din centrul galaxiei noastre. Cantitate incredibilă de detalii O nouă cercetare teoretică analizează expansiunea universului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Lansat în decembrie 2021, telescopul spațial James Webb a oferit primele imagini abia în iulie 2022. Decizia a aparținut celor de la NASA, care acum încep să publice tot mai multe imagini spectaculoase.

Cea mai recentă imagine realizată de telescopul spațial James Webb al NASA arată o porțiune din centrul dens al galaxiei noastre. Aceste imagini surprind detalii fără precedent. Mai mult decât atât, surprind caracteristici inedite pe care astronomii nu le-au explicat încă. Regiunea de formare a stelelor, denumită Sagittarius C (Sgr C), se află la aproximativ 300 de ani lumină de gaura neagră supermasivă centrală a Căii Lactee, Sagittarius A*.

Telescopul NASA James Webb a surprins o parte din centrul galaxiei noastre

Se estimează că există aproximativ 500.000 de stele în noile imagini surprinse. Printre acestea se numără un grup de protostele, cele care încă se formează și creează fluxuri de strălucire. În interiorul acestui grup se află o protostea cunoscută anterior, care este de 30 de ori mai mare decât Soarele nostru.

„Webb dezvăluie o cantitate incredibilă de detalii, permițându-ne să studiem formarea stelelor în acest tip de mediu într-un mod care nu a fost posibil anterior", a mai spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lumina emisă de protostele nu poate fi văzută de telescop. Norul din care ies este atât de dens încât împiedică acest lucru.

Noi imagini difuzate de NASA

Există niște nori întunecați și infraroșii mai mici care arată ca niște găuri în câmpul stelar

Date în infraroșu nu au fost niciodată obținute în această regiune cu nivelul de rezoluție și sensibilitate al noului telescop. Acesta descoperă multe caracteristici cu un nivel mare de detaliu care nu a mai fost obţinut în trecut:

„Nu au existat niciodată date în infraroșu despre această regiune cu o astfel de rezoluție și sensibilitate pe care îl obținem cu Webb. Vedem pentru prima dată o mulțime de caracteristici aici", a declarat cercetătorul principal al echipei de observatori, Samuel Crowe.

Acest dispozitiv este o cameră în infraroșu care aparține telescopului Webb și care a făcut posibilă captarea emisiilor la scară mare de la hidrogenul ionizat care înconjoară partea de jos a norului întunecat.

Echipa NASA intenționează să investigheze în detaliu noile imagini

Acesta este rezultatul fotonilor energetici emiși de stele tinere masive. Echipa intenționează să investigheze mai îndeaproape structurile asemănătoare. Datorită faptului că centrul galaxiei este suficient de aproape, la aproximativ 25.000 de ani lumină de Pământ, acesta permite astronomilor să stocheze o cantitate mare de date despre formarea stelelor și mediul cosmic al galaxiei.

Înțelegerea acestui lucru este cheia pentru cunoașterea istoriei originii unei mari părți a universului:

„Centrul galactic este cel mai extrem punct din galaxia noastră Calea Lactee. Teoriile actuale privind formarea stelelor pot fi supuse la cel mai riguros test", a adăugat profesorul Jonathan Tan.