Mituri false despre telefoane. Cum poți crește durata de viață a bateriei
- Cristian Raducanu
- 31 octombrie 2023, 10:29
Telefoanele smartphone aproape că sunt indispensabile în ziua de astăzi. Totodată, de-a lungul timpului s-au vehiculat tot felul de mituri despre aceste obiecte, de la radiațiile pe care le emit la bateriile încărcate peste măsură.
Smartphone-ul intră cu ușurință în categoria obiectelor indispensabile mai ales în rândul generației tinere. De-a lungul timpului o sumedenie de mituri au planat asupra acestui obiect. De la radiațiile pe care le emite până la încărcarea peste măsură a bateriilor.
Bateria smartphone-ului depozitează mai multă energie decât ar indica procentul afișat. Dar, durata de funcționare a bateriei se reduce drastic dacă folosim/punem telefonul la încărcat doar când nivelul bateriei se apropie de 0. În timp, bateria se poate deteriora ca urmare a creșterii ciclului de încărcare.
Bateriile smartphone-urilor sunt compuse din două straturi
Majoritatea acumulatorilor din laptopuri, mașini electrice și smartphone-urile sunt compuse din două straturi. Unul din grafit și unul de oxid de litiu cobalt. Energia se eliberează în momentul în care ionii de litiu se deplasează din stratul de grafit în stratul de oxid de litiu-cobalt.
Atunci când bateria se încarcă, ionii de litiu sunt transferați din stratul de oxid de cobalt de litiu în cel de grafit. Altfel spus, dacă ionii aflați în exteriorul stratului de oxid de cobalt sunt mutați prea des, întreaga structură a stratului este afectată.
Ciclul de încărcare al bateriei smartphone-ului ar trebui să se încarce mai repede în modul avion. Teoretic da. Însă diferența este una extrem de mică. Potrivit unui studiu inițiat de CNET în 2014, încărcarea bateriei în modul avion a diminuat timpul de încărcare cu doar patru minute.
Funcțiile Wi-Fi și Bluetooth epuizează rapid bateria
Display-ul este principalul consumator al bateriei. În afară de ecran, opțiunea Wi-Fi este un alt consumator care îți golește acumulatorul. Încărcătoarele neconforme afectează și ele durata de viață a bateriilor. Cele de marcă limitează și chiar opresc cantitatea de energie livrată atunci când bateria este plină.
Nu este adevărat mitul potrivit căruia încărcarea smartphone-ului la laptop afectează capacitatea de stocare a bateriei. Dimpotrivă, încărcarea lentă este benefică. O durată mai lungă de încărcare presupune o presiune mai mică pe ionii de litiu și pe structurile care îi acceptă, informează economedia.