De ce sunt laptopurile mai scumpe decât desktopurile?

De ce sunt laptopurile mai scumpe decât desktopurile?

Pentru a răspunde la întrebarea „de ce sunt laptopurile mai scumpe decât desktopurile?”, trebuie să înțelegem câteva elemente de bază. Acesta este scopul exact al acestui articol.

Deși ambele tipuri de computere se bazează pe semiconductori pentru a funcționa, numărul asemănărilor începe să scadă după o privire mai atentă asupra construcției lor interne.

Principalul motiv pentru care laptopurile sunt mai scumpe decât desktop-urile constă în costurile de dezvoltare pentru a crea hardware suficient de compact și care, în același timp, îndeplinește un anumit nivel de performanță. Nu doar performanța este o mare provocare, ci și a menține sistemul suficient de rece încât stabilitatea să fie menținută în cele mai frecvente condiții de utilizare.

Iată o listă de bază a componentelor importante din desktopuri sau ieftine sau scumpe, care fac diferența în ceea ce privește costul acestora.

Placa de bază

Pentru a face un laptop cât mai compact posibil, mai multe componente trebuie integrate pe placa de bază, într-o amprentă mai mică comparativ cu o placă de bază de dimensiuni standard pentru desktop.

Cu o placă de bază mai mică, trebuie depășite mai multe provocări de proiectare. Iată câteva exemple:

  • Amprentă mai mică a componentelor: trebuie selectate componente care să ofere cea mai bună soluție pentru dimensiunea lor.
  • Rafinament suplimentar pe aspectul circuitelor: deoarece există destul de puține componente care sunt interconectate între ele pe o placă de bază mai mică, trebuie proiectate căi de circuite care au spații foarte mici.
  • Aspect: trebuie să se țină seama de aspectul componentelor, astfel încât factori precum ecranarea, performanța și căldura să nu fie o problemă.

CPU

Unitățile centrale de procesare utilizate în laptopuri sunt denumite procesoare mobile. Acestea funcționează într-un mod ușor diferit, atunci când vine vorba de consumul de energie. Dezvoltarea lor implică anumite costuri suplimentare, pentru atingerea unor niveluri adecvate de performanță, în timp ce se folosește cea mai mică cantitate de energie posibilă.

Funcțiile de gestionare a energiei sunt foarte importante și adaugă unele costuri suplimentare, pentru a obține un rezultat adecvat.

Nu veți vedea foarte des o priză CPU pe o placă de bază pentru laptop. Pentru a economisi spațiu, CPU-urile sunt de obicei lipite direct pe placa de bază folosind un BGA (Ball Grid Array). Având în vedere acest lucru, procesoarele trebuie să fie proiectate să reziste la anumite temperaturi, pentru a permite procesul de lipire.

Procesorul grafic

Există două moduri principale în care procesorul grafic este implementat într-un laptop.

  • Grafică integrată: procesorul grafic este integrat în CPU. Un pachet de semiconductori efectuează ambele sarcini.
  • Grafică dedicată: un procesor grafic separat este lipit pe placa de bază, oferind performanțe mai bune pentru operațiuni cu intensitate grafică, cum ar fi jocurile video.

Având un procesor grafic dedicat pe placa de bază, acest lucru necesită o dezvoltare suplimentară pentru a integra pachetul suplimentar de semiconductori pe o placă de bază mică și pentru a-l răci. Aceasta crește costurile și de aceea veți plăti mai mult pentru un laptop cu grafică dedicată, decât ați plăti în cazul unor laptopuri ieftine cu grafică integrată.

Memorie RAM

RAM (memorie cu acces aleatoriu) este una dintre excepții, când vine vorba de preț. Laptopurile folosesc de obicei RAM SODIMM, spre deosebire de memoria DIMM utilizată pe desktop-uri.

Deși modulele SODIMM sunt mai mici decât memoria desktop, acestea nu par să afecteze negativ prețul. Acest lucru se datorează probabil cantității de cerere de memorie din întreaga lume. Stocarea în cloud și telefoanele mobile sunt doar două exemple în acest sens.

Sistem de răcire

Sistemul de răcire al unui laptop trebuie să fie proiectat astfel încât să rămână compact și să își mențină eficiența. Aceasta este o provocare și este una dintre cele mai importante componente pentru stabilitatea sistemului.

Nu numai că există un cost suplimentar în proiectarea unui ventilator eficient și a unui ansamblu de ventilatoare suficient de compact, dar acestea conțin adesea conducte de căldură care sunt sigilate într-un vid parțial și conțin un fitil interior și ceva fluid. Acest lucru adaugă un strat de complexitate ventilatorului și materialelor, crescând astfel costul fabricării laptopului.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News