Război în Israel, ziua 17. Bomba cu ceas ticăie, situația e tot mai tensionată

Război în Israel, ziua 17. Bomba cu ceas ticăie, situația e tot mai tensionatăFâșia Gaza. Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 17. O înregistrare de pe camerele de supraveghere, care a fost verificată de BBC după ce a fost difuzată de un canal de știri egiptean, pare să arate momentul în care un atac aerian lovește zona de trecere Rafah, între Gaza și Egipt. Amploarea pagubelor este neclară și nu există informații despre victime.

Palestinienii s-au adunat la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza. Aceștia sperau să plece înainte de o ofensivă terestră venită din Israel, care ar extinde și mai mult acest război.

Explozii la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul

Zilele trecute, mulțimile s-au adunat la punctul de trecere în urma unor informații potrivit cărora acesta ar fi fost redeschis temporar în timpul unei scurte încetări a focului, dar nu s-a materializat nicio redeschidere.

Punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza a fost deschis sâmbătă pentru a permite un flux de ajutoare de care este nevoie disperată în teritoriul palestinian asediat, pentru prima dată de când Israelul l-a închis și a început să îl bombardeze prin raiduri aeriene.

Doar 20 de camioane au fost lăsate să intre, o cantitate despre care lucrătorii umanitari au spus că este insuficientă pentru a face față crizei umanitare fără precedent. Mai mult de 200 de camioane care transportă 3.000 de tone de ajutoare așteaptă în apropiere de câteva zile.

Israel

Sistemul de sănătate din Gaza „se confruntă cu un colaps”, după blocada impusă de război

Cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza spun că au rămas fără mâncare și apă. Spitalele anunță că nu mai au provizii medicale și nici combustibil pentru generatoarele de urgență. În acest moment există o pană de curent la nivelul întregului teritoriu. Cinci spitale au încetat să mai funcționeze din cauza lipsei de combustibil și a pagubelor provocate de bombardamente, a declarat Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Medicii au declarat că au folosit ace de cusut pentru a coase rănile. Mai mult decât atât, aceștia au declarat că au folosit oțet ca dezinfectant. În condițiile în care anestezia s-a epuizat, țipetele pacienților puteau fi auzite în timpul operațiilor.

Invazia iminentă a Israelului în Fâșia Gaza este în acest moment blocată de o solicitare a Statelor Unite ale Americii. Potrivit CNN, guvernul SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru a amâna invazia. Scopul declarat ar fi încercarea de a elibera cât mai mulți ostatici. Ajutoarele umanitare reprezintă un alt motiv invocat de administrația lui Joe Biden. În acest moment, aceste ajutoare nu reușesc să ajungă în regiune.

Cei doi cetățeni americani eliberați recent de Hamas a readus în discuție posibilitatea de salva cât mai mulți ostatici, din numărul total de 200 de prizonieri luați în acest război.