România, fără păcănele. Jocurile de noroc, scoase în afara localităților
- Julieta Savitchi
- 2 octombrie 2023, 23:58
Premierul României a anunțat că pe lângă ordonanța caprivind sediul fiscal al firmelor care se ocupă cu jocurile de noroc, va fi și o procedură accelerată privind un proiect parlamentar de scoatere a acestora din localități.
Jocurile de noroc, scoase în afara localităților. Premierul României a anunțat o procedură accelerată privind un proiect parlamentar de scoatere jocurilor de noroc din localități.Marcel Ciolacu a spus că acest lucru se va face împreună cu ordonanța care va fi dată joi privind sediul fiscal al firmelor care se ocupă cu jocurile de noroc.
Marcel Ciolacu, în luptă cu jocurile de noroc
„Voi merge înainte și în privința reglementărilor jocurilor de noroc. Nu am nicio problemă cu amenințările din industria păcănelelor. Joi vom da ordonanța de urgență prin care toți operatorii să fie obligați să aibe sediul fiscal în România. Iar legea aflată în Parlament, prin care scoatem toate păcănelele în afara localităților va intra într-un regim de adoptare rapid”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la începutul ședinței de Guvern, potrivit adevarul.ro.
Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că reprezentanții industriei jocurilor de noroc au stat și la masă cu guvernanții.
Sunt convins că autoritățile statului vor face lumină cu privire la modul în care acești intermediari vor să preseze politicieni pentru a lua decizii în favoarea acestei industrii, cum s-a întâmplat în trecut, regăsindu-se câteodată chiar consilieri ai primului-ministru.
Așa cum au făcut și în pandemie când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României, în timp ce bisericile și spitalele erau închise”, mai arată premierul României.
Război împotriva viciilor
Aleșii din mai multe partide au venit cu un val de inițiative legislative care vizează combaterea consumului de droguri. Ddar și interzicerea vânzării către minori abăuturilor energizante, a țigărilor electronice sau îndepărtarea „păcănelelor“ de școli și alte instituții.
Ddeputații și senatorii au venit cu o apetență nemaiîntâlnită în propunerea de inițiative legislative care să combată diferite vicii.
Șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat la începutul sesiunii parlamentare că a depus, în numele partidului, două proiecte de lege. Este vorba de interzicerea comercializării băuturilor energizante și a țigărilor electronice minorilor.
În cazul interzicerii vânzării țigărilor electronice, proiectul a fost co-semnat de 89 de deputați.
„În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului“, afirmă iniţiatorii.
Amenzi pentru comercianții de „vicii”
Magazinele sau alte entități comerciale care nu vor respecta prevederea vor fi pedepsiți. Riscă amenzi de 10.000 lei și suspendarea activității pentru 30 de zile. Aceasta la prima abatere. Cea de-a doua amendă ar fi de 20.000 lei și o posibilă închidere a unității.
Celălalt proiect anunțat de șeful interimar al Camerei Deputaților, de interzicere a vânzării băuturilor energizante minorilor, este co-semnat de Ciprian Șerban, liderul de grup al PSD. Amenda pare mai degrabă una modică, între 100 și 500 de lei. Însă există pericolul pentru unitățile care comercializează asemenea produse către tineri. Să aibă suspendată activitatea între 10 zile și 30 de zile.
În urmă cu o lună, la Senat a fost înregistrat un proiect al PNL prin care e interzisă „orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru țigări electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit“. Aceasta e prima prevedere vizată de proiect. Pentru că inițiativa modifică nu doar Legea audiovizualului, ci și Legea privind publicitatea. Prin urmare, inițiatorii vor să fie interzisă și publicitatea stradală la mai puțin de 200 de metri de unitățile de învățământ, de unitățile medicale, dar și în sălile de spectacole.