Rețeta de magiun de prune a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pentru un gust deosebit
- Ramona Rotaru
- 2 octombrie 2023, 08:59
Radu Anton Roman a lăsat în urmă mai multe rețete, printre care și cea de magiun de prune fără zahăr. Persoanele care doresc un gust mai intens și special, pot adăuga un ingredient special. Jurnalistul a explicat în trecut și cum ne dăm seama că preparatul trebuie luat de pe foc.
Prunele sunt printre vedetele toamnei, iar cea mai populară rețetă este magiunul fără zahăr. Există multe moduri în care poți face acest lucru, iar în funcție de zonă, sunt adăugate diferite ingrediente pentru un gust mai deosibit. În timp ce unele gospodine pun miez de nucă sau felii de lămâie, Radu Anton Roman alegea să pună sâmburi de caise sau corcodușe.
Radu Anton Roman a lăsat în urma sa multe rețete apreciate de gospodine. Una dintre ele este magiunul de prune, un preparat sănătos, în componența căruia nu trebuie să punem zahăr. El este recomandat și peroanelor cu diabet, dar și celor care vor să slăbească. Dulceața, în acest caz, este dată de fructele bine coapte.
Rețeta de magiun de prune a lui Radu Anton Roman
Regretatul jurnalist, pasionat de gastronomie, a publicat o carte în 1998 la editura Paideia. În cartea „Bucate”, Radu Anton Roman a scris și rețeta de magiun de prune. Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a obține un preparat perfect sunt chiar fructele. Prunele trebuie să fie bine coapte, aromate și dulci.
Pentru a prepara un magiun de prune ca a bunicii, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Este recomandat să fierbi preparatul la plită, însă așează oala pe o țiglă încinsă, astfel ca desertul doar să „bulbucească”.
„Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe țiglă încinsă, abia să bulbucească”, scria Radu Anton Roman în cartea sa.
El le recomanda gospodinelor să pună în magiun sâmburi de caise și corcodușe. Înainte de a fi puși în oală, ei trebuie pisați. La un kilogram de prune se adaugă o mână de miezi.
Cum ne dăm seama că preparatul este gata
Regretatul gazetar a dezvăluit în cartea sa toate secretele pentru un magiun de prune exact ca al bunicii. Procesul de preparare durează câteva ore, timp în care trebuie amestecat în oală destul de des, pentru a nu se lipi de oală. Este gata abia atunci când pasta devine foarte groasă.
„Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji. Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte”, sunt indicațiile oferite de Radu Anton Roman.
Sâmburii se caise se adaugă la final, înainte de a lua oala de pe foc. Se mai mestecă de câteva ori, apoi preparatul este gata. Magiunul de prune trebuie pus în borcane preîncălzite, în caz contrar este foarte posibil ca acestea să se spargă. O altă variantă este să pui borcanele pe o suprafață metalică, cât timp torni preparatul fierbinte în ele.