Magiunul de prune. Un desert sănătos, perfect și pentru cei la dietă
- Ramona Rotaru
- 22 septembrie 2023, 10:19
Un pomicultor cu experiență a dezvăluit care este secretul preparării magiunului. Importante sunt prunele pe care le punem în acest preparat, dar și modul în care fierbem deliciosul desert. Este un preparat sănătos, asta pentru că nu necesită zahăr, cum este în cazul dulcețurilor sau a gemurilor.
Magiunul de prune este un preparat sănătos și ușor de făcut, care ne amintește cu siguranță de vizitele la bunici. Narcisa Iorga, care are o livadă cu pruni, ne dezvăluie secretele acestei rețete. Ea spune că magiunul se prepară la foc mic, prin fierbere îndelungată și fără niciun gram de zahăr. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, pentru că vorbim despre un desert sănătos.
În zona Moldovei, gospodinele pun în magiunul de prune și nuci sau felii de lămâie, pentru un gust mai aparte. El este bogat în nutrienți și poate fi mâncat chiar și gol, înlocuind o gustare. De asemenea, poate fi folosit și în diverse produse de patiserie, cum ar fi cornulețele sau ruladă.
„Magiunul se prepară prin fierberea îndelungată, la foc mic, a prunelor, fără strop de zahăr, doar cu o cană de apă pusă la începutul procesului. Apa e necesară pentru ca fructele să nu se lipească, până în momentul în care încep să-și lase sucul propriu. Magiunul din prunele Stanley are, la final, o culoare închisă și lucioasă.
I se poate adăuga nucă tăiată mare. Se poate mânca gol și ține loc de masă, gustare, fiind bogat în nutrienți și fibre. De clătite sau cornulețe, rulade, nu mai vorbesc...
Prunele sunt excelente și congelate, după ce scoatem sâmburii și le tăiem felii. După coacerea în cuptor, au o culoare specială, își păstrează gustul și parfumul, iar cu un foietaj, scorțișoară și cuișoare, putem face ștrudele sau tarte minunate. Le pudrăm cu zahăr și gata!”, a scris Narcisa Iorga pe pagina sa de Facebook.
Cum se face magiunul de prune
Rețeta acestui preparat este extrem de simplă. Trebuie să ai grijă doar la câteva lucruri minore. Cel mai important este ca prunele să fie bine coapte, astfel nemaifiind nevoie să pui zahăr. Spală prunele și scoate sâmburii, apoi pune-le la fiert într-un tuci.
Pentru a avea un magiun ca cel al bunii, la început lasă focul tare până când prunele încep să fiarbă. După aceea micșorați flacăra și amestecați destul de des, pentru ca fructele să nu se lipească de fundul oalei.
Prunele sunt fierte în momentul în care coaja începe să se desprindă. După aceea, trebuie să le dați printr-o sită, pentru a rămâne doar cu pulpa prunelor. Pasta pe care o veți obține se va pune din nou la fiert pentru o oră, până începe să scadă. Lăsați la fiert în funcție de cât de consistent doriți să fie magiunul de prune. Dacă alegeți să puneți și nucă, adăugați-o la final, după ce fructele au fiert.
Magiunul se lasă în oală peste noapte, iar a doua zi îl puneți din nou la fier, pentru cel puțin o oră. Se toarnă în borcane cald, iar apoi se pun la cuptor până când magiunul de prune prinde pojghiță.
Beneficiile consumul de magiun
Acest desert este unul extrem de sănătos și este recomandat chiar și celor care țin dietă. El este bogat în carbohidrați și zaharuri naturale, ceea ce îl face o sursă de energie.
Magiunul poate conține și cantități semnificative de fibre dietetice, în funcție de modul în care este preparat. Fibrele contribuie la sănătatea digestivă și la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control.
Desertul este bogat în antioxidanți cum ar fi vitamina C sau beta-carotenul, care pot susține sistemul imunitar. Magiunul poate conține minerale importante, cum ar fi potasiul și fierul.