Grupul Wagner, declarat organizație teroristă într-o țară europeană

Grupul Wagner, declarat organizație teroristă într-o țară europeană Sursa foto: Platforma X

Grupul Wagner este considerat a fi organizație cu activități teroriste, de către Marea Britanie. BBC, postul public de televiziune din Marea Britanie, a relatat că un proiect de ordonanță va fi înaintat parlamentului pentru a permite ca activele Wagner să fie catalogate ca bunuri „teroriste” și confiscate. Desemnarea va face ilegală, pentru oricine din Marea Britanie, susținerea sau participarea în acest grup.

Grupul Wagner, considerat organizație teroristă. Ziarul The Guardian a declarat că ordinul va fi prezentat miercuri. Decizia de a proscrie grupul în conformitate cu Legea privind terorismul din 2000 a fost luată din cauza „naturii și amplorii activităților organizației. Precum și a amenințării pe care o reprezintă pentru cetățenii britanici din străinătate”. A declarat Ministerul de Interne, citat de The Guardian.

Ministrul de interne Suella Braverman a descris Wagner ca fiind „violent și distructiv. Un instrument militar al Rusiei [a președintelui] Vladimir Putin” și a declarat că activitățile sale reprezintă o „amenințare la adresa securității globale”.

Marea Britanie a impus deja sancțiuni împotriva Wagner. A unora dintre comandanții săi de rang înalt și a celor care au legături cu acesta în Africa. Din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului. Dar a fost presată să meargă mai departe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul Wagner, organizație teroristă în Marea Britanie

David Lammy, ministrul de externe din umbră, a remarcat că Partidul Laburist, aflat în opoziție, a cerut în februarie proscrierea grupului.

„Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mult timp. Dar este binevenit faptul că guvernul a acționat în sfârșit”, a scris Lammy pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. „Acum, guvernul ar trebui să facă presiuni pentru ca un tribunal special să îl urmărească pe Putin pentru crima sa de agresiune”.

Wagner a jucat un rol proeminent în războiul purtat de Moscova în Ucraina. Și a avut un rol esențial în capturarea orașului Bakhmut în luna mai. De asemenea, a fost activ în mai multe țări africane și în Siria.

Evgheni Prigojin, comparat cu Lenin şi Stalin. Liderul Wagner, plâns de ruşi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful său, Evgheni Prigojin, a fost ucis când avionul său privat s-a prăbușit pe drumul de la Moscova la Sankt Petersburg în august. La două luni de la ziua în care a lansat o scurtă și nereușită revoltă împotriva liderilor militari de top ai Rusiei.

Se pare că trupele Wagner au fost trimise în Belarus, iar viitorul lor rol în Ucraina rămâne neclar.

„În timp ce regimul lui Putin decide ce să facă cu monstrul pe care l-a creat, activitățile destabilizatoare continue ale lui Wagner nu fac decât să servească obiectivele politice ale Kremlinului”. A declarat Braverman.

„Sunt teroriști, pur și simplu - iar acest ordin de proscriere clarifică acest lucru în legislația britanică.”

sursa: .aljazeera.com