Pensia maximă pentru românii din Germania. În ce condiții pot lua 3.000 de euro de la stat

Pensia maximă pentru românii din Germania. În ce condiții pot lua 3.000 de euro de la stat Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii formează o comunitate extrem de numeroasă în Germania, una din țările membre cu condiții avantajoase la pensionare. Iată la ce pensii se pot aștepta cei care muncesc și trăiesc în Germania.

Germania are o limită a pensiei legale, în majoritatea cazurilor o pensie de la stat care să ajungă la 3.000 de euro fiind mai mult teoretică. Cine dorește totuși o pensie mare în această țară, va trebuie să acumuleze puncte de pensie.

Astfel, punctajul acumulat stabilește cuantumul pensiei legale atunci când salariatul dorește să iasă la pensie. Cei cu salarii mari au la îndemână o soluție, asigurarea privată.

Pensia maximă în Germania

În prezent, se strâng 37,60 euro pe lună pentru un punct de pensie, dar numărul de puncte de pensie al unui angajat depinde de venit. Limitele de evaluare a contribuțiilor la pensie îi împiedică pe cei cu venituri mai mari să își asigure pensii mai mari. În Germania, în 2023, limita de evaluare a contribuției este de 87.600 euro în vest și 85.200 euro în estul țării. În cazul veniturilor peste această sumă nu trebuie plătite contribuții pentru pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă se împarte această valoare limită la venitul mediu, se obține numărul maxim de puncte de pensie care se pot câștiga în acel an. În 2023, acesta ar fi de 2,03 puncte la nivelul întregii țări.

Iei bani mulți doar în teorie

Iată un studiu de caz pentru nivelul maxim de pensie care poate fi atinsă. Calculul este pentru un angajat care câștigă exact două puncte de pensie anual. Cu 45 de ani de cotizare, pensia se calculează astfel: 2 puncte de pensie x 45 de ani de contribuții x 37,60 euro valoarea punctului de pensie = 3.384 euro pensie lunară.

Sursa: Arhiva EVZ

Practic însă, este foarte puțin probabil ca un muncitor german să depășească aceste valori. Ar însemna să acumuleze, timp de 45 de ani, numărul maxim de puncte de pensie. Lucrul este cu atât mai puțin probabil în cazul muncitorilor români din Germania, care au desfășurat activități inclusiv cu normă întreagă și în alte țări unde au virat contribuții.

Totuși, e important de știut că pentru a obține o pensie de 3.000 de euro, ar trebui să încasezi acum un total de 80,1 puncte de pensie repartizate pe tot parcursul activității profesionale, dar și să plătești cotizații la fondul de pensii timp de 45 de ani. Asta înseamnă o pensie de 1,78 puncte pe an. Atenție însă, din asta se vor scădea taxele, deci pensia netă de la stat va fi în final mai mică, arată Capital.