Cum poți ieși la pensie mai devreme. Toate detaliile despre reducerea vârstei de pensionare
- Andreea Vlad
- 1 august 2023, 09:48
Cum poți ieși la pensie mai devreme. Românii care doresc să beneficieze de pensia pentru limită de vârstă trebuie să știe condițiile necesare de acordare a acesteia, anunțate de Casa Națională de Pensii Publice.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat în ce situaţii se acordă pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei de pensionare standard. Toate persoanele care doresc să beneficieze de acest tip de pensie pot afla dacă se încadrează, făcând un calcul foarte simplu.
Cine poate beneficia de pensie pentru limită de vârstă
Pentru a te încadra între românii care pot beneficia de pensia pentru limită de vârstă, trebuie îndeplinite anumite condiții. Astfel, potrivit Casa Națională de Pensii Publice, reducerea vârstei standard de pensionare operează doar în cazul asiguraţilor care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:
• condiţii speciale de muncă (inclusiv fosta grupă I de muncă din legislaţia anterioară, până la 1 aprilie 2001);
• condiţii deosebite de muncă (inclusiv fosta grupă a II-a de muncă din legislaţia anterioară, până la 1 aprilie 2001);
• handicap;
• ca beneficiari ai unor legi speciale (Legea nr. 341/2004 şi Decretul –lege nr. 118/1990).
Instituția atrage atenția că reducerile se pot aplica numai în situaţia în care a fost realizat stagiul complet de cotizare așa cum este prevăzut de lege. Există și o excepție: în situația persoanelor care beneficiază de prevederile Legii nr. 341/2004, vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani în condițiile realizării stagiului minim de cotizare prevăzut de lege.
Femeile pot ieși mai repede la pensie pentru limită de vârstă
Pentru anul 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 3.000 lei. Cuantumul contribuției de asigurări sociale corespondent acestui venit este de 750 lei.
Conform Legii pensiilor, vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, respectiv de 65 de ani pentru bărbaţi. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în vreme ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Începând cu data de 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani și 6 luni, iar stagiul complet de cotizare este de 33 de ani și 6 luni.
Totodată, pentru bărbaţi, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, de 63 de ani, iar stagiul de cotizare – 34 de ani, condiţii stabilite de la 1 iulie 2019, potrivit Bugetul.
Noua lege a pensiilor, mai exact Legea 127/2019, care va înlocui Legea 263/2010, va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.