OMS: Aspartamul crește riscul de cancer! Renunțăm la băuturile ca Diet Coke sau cafeaua cu îndulcitor artificial?

OMS: Aspartamul crește riscul de cancer! Renunțăm la băuturile ca Diet Coke sau cafeaua cu îndulcitor artificial?

Diet Coke a devenit populară de-a lungul anilor prin legăturile de publicitate cu celebrități precum Whitney Houston, Kate Moss, Taylor Swift și chiar Holly Willoughby. Dar dezbaterea dacă zahărul sau îndulcitorii sunt mai buni pentru sănătatea ta a făcut furori de ani de zile și este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din știința nutriției. Nu se poate nega că este complicat. Așa că aruncăm o privire asupra aspartamului, a pericolelor sale potențiale și dacă ar trebui sau nu să consumați băutura populară.

Aspartamul se găsește într-o varietate de alimente și băuturi carbogazoase, inclusiv Diet Coke și în UE, ca și pentru toți aditivii alimentari, prezența aspartamului trebuie indicată pe etichetă, fie prin denumire, fie prin numărul său E (E951). Aspartamul este un îndulcitor care a fost folosit de peste 30 de ani, în mii de produse pentru a adăuga dulceață produselor cu conținut scăzut de calorii și fără zahăr, inclusiv băuturi, batoane de cereale și iaurturi.

Săptămâna aceasta, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, o ramură a OMS, a anunțat că ar putea declara aspartamul cancerigen de clasa 2B. Asta înseamnă că ei îl consideră „posibil cancerigen pentru oameni”. Alte produse care se încadrează în această categorie includ extractul de aloe vera, plumbul și legumele asiatice murate.

Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Reading, spune pentru The Sun: „Aspartamul se transformă în metanol și fenilalanină în tractul intestinal. Metanolul este transformat în formaldehidă de către corpul uman, iar formaldehida este un cancerigen cunoscut. Acesta este cel puțin unul dintre mecanismele posibile.” Profesorul Oliver Jones, profesor de chimie la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, adaugă: „Cantitățile de metanol eliberate sunt mai mici decât cele găsite în sucul de portocale, așa că este puțin probabilă o problemă legată de c cancer”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aspartamul, consecințele consumului excesiv

Experții în sănătate din întreaga lume au stabilit că aspartamul este sigur de consumat, dacă respectați limitele zilnice acceptate. Un om cu greutate medie ar putea bea 15 cutii de Diet Coke într-o zi înainte de a depăși pragul de 40 de miligrame de aspartam per kilogram de greutate corporală.

În 2013, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a analizat cât de multă formaldehidă este produsă din consumul de aspartam și a transmis că are puține îngrijorări „căci cantitatea era prea mică”, spune prof. Kuhnle. Acesta adaugă: „Multe lucruri sunt cancerigene, dar în multe cazuri, expunerea la ele este prea mică pentru ca acest lucru să conteze.  Și Soarele poate provoca cancer, dar putem gestiona riscul.”

Unul dintre cele mai recente studii efectuate pe 100.000 de persoane din Franța – a arătat că cei care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartamul, au un risc ușor mai mare de cancer. Dar dr. Caitlin Hall, dietetician-șef și șef al cercetării clinice la May Clinic, spune pentru The Sun: „Există o controversă în jurul acestor studii. Studiul francez nu a putut dovedi definitiv că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer. Este nevoie de mai multe cercetări.”

Vrei să slăbești? Evită îndulcitorii

Abia luna trecută, OMS a emis linii directoare care sfătuiau oamenii să nu bea îndulcitori dacă vor să slăbească. Se spune că, deși poate apărea o scădere în greutate pe termen scurt, ar putea exista „efecte nedorite” pe termen lung, cum ar fi un risc crescut de boli de inimă și diabet de tip 2. Dr. Hall spune că s-a descoperit că substanțele chimice produse de îndulcitori „perturbează echilibrul delicat al bacteriilor din microbiomul nostru intestinal”, care fac „tot felul de lucruri uimitoare, cum ar fi întărirea sistemului imunitar și menținerea metabolismului sub control”.

Dieteticianul Aisling Pigott, purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice, spune că dacă consumați alimente „dietetice” pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate, „merită să vă asigurați că acestea nu înlocuiesc fructele, legumele și alimentele bogate în fibre”. Alte studii au sugerat că îndulcitorii ar putea afecta fertilitatea masculină și feminină, prin scăderea motilității spermatozoizilor și prin afectarea ovarelor.

Consensul general este că nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la consumul de Diet Coca și alte astfel de produse. Frances Hunt-Wood, de la Asociația Internațională a Îndulcitorilor, adaugă: „Aspartamul este unul dintre ingredientele cele mai amănunțite cercetate din istorie, peste 90 de agenții de siguranță alimentară din întreaga lume declarând că este sigur.” Rick Mumford, consilierul științific șef adjunct al Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, spune: „Opinia noastră este că siguranța acestui îndulcitor a fost evaluată de diferite comitete științifice și este considerat sigur la nivelurile de utilizare permise în prezent”.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro