Aspartamul, declarat posibil cancerigen. Acest îndulcitor se găsește în mii de produse la nivel mondial

Aspartamul, declarat posibil cancerigen. Acest îndulcitor se găsește în mii de produse la nivel mondial Sursa foto: 33309489 © Mamamiapl | Dreamstime.com

Aspartamul, un îndulcitor artificial folosit în sucuri, înghețată sau gumă de mestecat, va fi declarat „posibil cancerigen” de Organizația Mondială a Sănătății(OMS), chiar dacă este autorizat spre folosire la nivel internațional de autorități.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat o cercetare privind siguranța aspartamului și se pregătește să-l catalogheze drept „posibil cancerigen”.

În trecut, cei de la IARC a fost aspru criticați pentru că au încadrat consumul de carne roșie în clasa de activități „probabil cangerigene” și pentru că a încadrat folosirea telefoanelor mobile drept activitate „posibil cancerigenă”.

Cercetarea IARC, care va fi prezentată pe 14 iulie, a fost realizată pentru a stabili dacă aspartamul reprezintă sau nu un potențial pericol. Și un comitet separat al OMS, specializat în aditivi alimentari (Jecfa), își va anunța descoperirile despre acest îndulcitor pe 14 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului", a declarat un purtător de cuvânt al agenției pentru Guardian. "După această cercetare, comitatul OMS pentru aditivi alimentari își va actualiza exercițiul de evaluare a riscurilor aspartamului, inclusiv revizuirea dozei zilnice acceptabile și evaluarea expunerii nutriționale la aspartam. Rezultatul ambelor evaluări va fi publicat pe 14 iulie 2023”.

aspartam

Sursă Dreamstime

Și o cercetare realizată în Franța în 2022, pe 100.000 de adulți, a concluzionat că cei care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificialul, inclusiv aspartam, au prezentat un risc de cancer mai ridicat. Un alt studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000 a arătat că anumite cancere la șoareci și șobolani erau legate de aspartam.

Ce spun companiile care folosesc aspartam în produse

Marile companii de băuturi și alimente care folosesc acest îndulcitor consideră că cercetarea nu este destul de elaborată și că ar putea induce în eroare oamenii să consume mai mult zahăr în locul variantelor sigure.

Și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au declarat că nu au găsit nicio legătură definitivă între consumul de aspartam și un risc crescut de cancer, potrivit Reuters.