Ce se întâmplă cu ratele calculate pe baza IRCC. Cum a evoluat indicele ROBOR

Ce se întâmplă cu ratele calculate pe baza IRCC. Cum a evoluat indicele ROBORDobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Sunt vești importante pentru milioane de români care au credite la bănci. Evoluția indicilor în baza cărora sunt calculate dobânzile, IRCC și ROBOR, a fost extrem de interesantă în ultima perioadă.

Românii care au credite cu dobândă variabilă a căror rată are în calcul indicele IRCC urmează să primească o veste bună începând cu data de 1 iulie. Specialiștii în economie anunță că în jur de 450.000 de persoane vor plăti mai puțin începând cu luna viitoare. Românii care au credite cu dobândă variabilă a căror rată are în calcul indicele IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) o să primească o veste bună din partea băncilor. Acești româmni urmează să aibă rate mai mici începând cu data de 1 iulie. Experții în economie susțin că IRCC trimestrial va scădea la începutul lunii viitoare de la valoarea 5,98, cât este în prezent, până la 5,94%. Chiar dacă pare o scădere destul de mică, aceasta o să fie prima după șase creșteri consecutive, care au pornit la finalul anului 2021.Noua valoare a IRCC de 5,94% pe an este aferentă primului trimestru din 2023 și urmează să fie folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie. Este important de precizat că indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. Banca Națională a României (BNR) calculează în fiecare zi indicele IRCC zilnic, care reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

La ce nivel va ajunge ROBOR-ul în următoarea perioadă

IRCC trimestrial este indicile utilizat la diverse credite și se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând să se aplice de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare va fi publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului al treilea. Este important de precizat că la calculul IRCC trimestrial se iau în calcul toate zilele lucrătoare din trimestru, informează Digi24.

În jur de 450.000 de români au credite, în prezent, cu rate legate de indicele IRCC. În acest moment, ROBOR și indicele IRCC s-au apropiat destul de mult, după ce primul dintre ele a înregistrat creșteri consecutive în ultima perioadă. ROBOR stagnează de peste o lună la valoarea de 6,55% pe an. Specialiștii în economie se așteaptă ca indicele ROBOR să rămână la această valoarea și în perioada următoare. În tot acest timp, cererea populației pentru credite a scăzut.

Ne puteți urmări și pe Google News