Purtătorul de cuvânt al BNR, despre creditele bancare. Când este momentul să facem un împrumut

Purtătorul de cuvânt al BNR, despre creditele bancare. Când este momentul să facem un împrumutSursa foto. Dreamstime

Cât de potrivit este momentul actual pentru românii care doresc să acceseze un credit bancar în vederea achiziției unei locuințe sau a unei mașini? Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a făcut o serie de comentarii pe acest subiect. El a explicat ce presupune obținerea unui credit și care sunt factorii de care trebuie să țină cont o persoană atunci când intenționează să apeleze la o bancă pentru un împrumut.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat în ce condiții trebuie să se gândească cineva la accesarea unui credit bancar. Potrivit spuselor sale, un împrumut este oportun dacă aduce o îmbunătățire a condițiilor de viață a celui care îl solicită. În caz contrar, dacă are un efect negativ, acesta nu este o opțiune.

Creditul este opțiune personală, depinde foarte mult dacă acest credit îți îmbunătățește condițiile de viață, dacă nu ți le îmbunătățește, nu e opțiune. Evident că trebuie spus un lucru, că-n acest an probabil avem cele mai mari dobânzi din ultima perioadă. Dacă lucrurile nu degenerează, probabil că anul viitor vom avea dobânzi mai mici și tot așa”, a afirmat Dan Suciu.

Potrivit spuselor sale, atunci când solicită un astfel de împrumut, cel interesat trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, nu doar nivelul dobânzii. Dan Suciu a subliniat că, totuși, dobânda solicitată este un factor care trebuie să cântărească foarte mult. Mai ales că ne aflăm într-o perioadă în care nivelul dobânzii a atins un prag maximal.

„A lua un credit nu e legat doar de nivelul dobânzii, e legat și de oportunitatea achiziției, de beneficiul achiziției, mai multe elemente care intră în calcul, nu doar nivelul dobânzii, dar, într-adevăr, dobânda este la un nivel de vârf și trebuie ținut cont de acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Dan Suciu

Suresa foto. EVZ

Epoca creditelor cu dobânzi reduse a trecut

Pe de altă parte, Dan Suciu a afirmat că epoca dobânzilor mici a trecut. El a descris acest fenomen, cu dobânzi de 1 sau chiar 0% drept o anomalie economică, nefirească. Dan Suciu a arătat că a fost o situție specială la nivelul economiei mondiale care a afectat și piața românească.

„Aș putea spune altfel: epoca dobânzilor mici a trecut. Ea a fost o anomalie totală pentru că să ai dobânzi de 0 și 1% la ROBOR e nefiresc. A fost o situație cu totul specială în economia mondială care a influențat și piața românească și am avut aceste dobânzi. Dobânzile trebuie să fie real pozitive”, a mai precizat Dan Suciu.

În acest context, el a precizat că potrivit estimărilor BNR, IRCC nu va mai crește foarte mult. Purtătorul de cuvânt al BNR a estimat că indicele se va stabiliza în jurul nivelului de 6%. Dan Suciu a descris indicele stabilit prin act normativ de parlament drept un ROBOR întârziat, la șase luni.

„Creșterea nu va fi așa de mare și o putem calcula în principiu. IRCC-ul a fost aprobat printr-un act normativ. Parlamentul României a considerat că e bună această dobândă IRCC, care de fapt este un ROBOR cu o întârziere de 6 luni pe cotațiile mai mici de 3 luni în principiu. Au fost și ele în creștere pentru că nu numai ROBOR-ul a crescut. În consecință putem calcula, știm că va fi în jur de 6% vârf de IRCC, probabil un pic peste. Vom veni cu datele exacte la sfârșitul lunii aprilie. De la 1 aprilie va intra în vigoare noul IRCC”, a mai spus Dan Suciu conform DC News.

Un oficial BNR recomanda românilor să se abțină de la credite

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un alt oficial al BNR Alexandru Păunescu, director şi reprezentant al Băncii Centrale în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), i-a avertizat pe români să nu acceseze credite bancare în acest an.

„Având în vedere că suntem într-o perioadă de dobânzi extrem de ridicate, recomandarea noastră pentru consumatori este să îşi amâne investiţia într-un imobil cu credit sau achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, măcar pe parcursul acestui an. Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică. Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023”, spunea Alexandru Păunescu, în cadrul unui eveniment.

Afirmația sa a stârnit nemulțumiri în mediul bancar, în condițiile în care creditarea a ajuns la un nivel redus din cauza dobânzilor foarte ridicate.

Ne puteți urmări și pe Google News