Profit record pentru băncile din România. Creșterea ROBOR le-a adus venituri uriașe

Profit record pentru băncile din România. Creșterea ROBOR le-a adus venituri uriașe Sursa foto: Arhiva EVZ

Instituțiile bancare din România au înregistrat profituri foarte mari în 2022, mai ales după ce indicele ROBOR a început să crească. BNR nu aduce vești bune pentru românii care au credite la bănci. Dobânzile vor rămâne ridicate și anul acesta.

Instituțiile bancare din România au înregistrat profturi record în 2022. Totul după ce ROBOR, indicele pe baza căruia se calculează ratele la creditele în lei luate de români înainte de luna mai a anului 2019, a băutut record după record.

Profituri mari pentru bănci

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni era 3,02%, iar la sfărșitul anului depășise 8%. Această creștere record a însemnat rate mai mari pentru români și profituri la care băncile nu sperau la începutul anului 2022. În ultimele săptămâni, indicele ROBOR a început să scadă, iar vineri, 24 februarie, a ajuns la 7%. Experții spun că tendința se va menține în perioada următoare, dar că indicele nu va mai ajunge la nivelul de la începutul anului 2022.

Potrivit datelor transmise de către BNR, în anul 2022, instituțiile bancare, care activează pe piața din România, au avut un profit record de 10,2 miliarde de lei.  Comparativ cu anul 2021, suma este mai mare cu 24,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profitul a crescut proporțional cu creșterea ROBOR. În primul trimestru al anului 2022, băncile din România au obținut un profit de aproximativ două miliarde de lei. În cel de-al doilea trimestru acesta a fost de cinci miliarde de lei. Până la finele anului, acesta a ajuns la peste zece miliarde de lei, potrivit cancan.ro.

Dobânzile nu scad prea curând

Chiar dacă indicele ROBOR a început să scadă, ratele românilor nu vor fi mult mai mici în perioada următoare. BNR a anunțat că dobânda de politică monetară nu va scădea prea curând. Aceasta este în prezent 7%. Dobânda cheie a foat majorată de mai multe ori anul trecut pentru a ține sub control inflația.

„În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade”, a spus Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR).