Salata de dovlecei cu maioneză, un deliciu al verii. Secretul care o face savuroasă și răcoroasă
- Andreea Vlad
- 22 iunie 2023, 15:57
Salata de dovlecei cu maioneză este o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă, care pune în valoare ingredientele verii. Are avantajul că se pregătește rapid și oferă o combinație inedita de gusturi.
Rețetele estivale au avantajul că se prepară rapid, sunt economice din punct de vedere al costurilor și permit nenumărate combinații de ingrediente din grădină. Dovleceii, de exemplu, pot fi folosiți în orice combinație, căci adaugă savoare multor preparate. Iată o rețetă de salată perfecta la micul dejun sau la cină.
Ingrediente:
- 2-3 dovlecei mari
- apă
Maioneză:
- 1 gălbenuș
- 250 ml ulei
- 1-2 lingurițe muștar
- 140 g iaurt gras
- 2-3 căței de usturoi
- sare după gust.
Timpul de preparare este de mai puțin de 30 de minute pentru o porție.
Mod de preparare salată de dovlecei cu maioneză:
Dovleceii se curăță de coajă, se taie în două, se scobesc de semințe, apoi se dau pe răzătoarea mare. Într-o oală încăpătoare se pune apă cu sare pe foc. Când începe să fiarbă se pun dovleceii dați pe răzătoare. Se lasă la foc potrivit până când sunt fierți, apoi se verifică din când în când.
După ce au fiert se pun în strecurătoare, se dau sub un jet de apă rece și se lasă să se scurgă de apă, apăsându-se din când în când cu dosul unei linguri. Între timp se pregătește maioneza din gălbenuș, muștar și ulei. Se recomandă ca toate ingredientele să fie la aceeași temperatură pentru a nu se tăia maioneza în timpul preparării.
Usturoiul se curăță și se pisează. După ce s-a scurs dovlecelul, se amestecă cu maioneză și iaurt, se condimentează cu sare după gust, se adaugă și usturoiul, se amestecă bine, după care salata poate fi servită.
Bucătarii cu experiență recomandă și câteva trucuri care să pună în valoare gustul dovleceilor. Astfel, ca aceștia să fie puțin zemoși, este bine să nu fie storși de tot. Maioneza se poate prepara în ce cantitate doriți, în funcție de câți dovlecei aveți. Salata este excelentă cu pâine prăjită.