Sindicaliștii din sănătate își justifică revendicările: „Salariile personalului auxiliar sanitar sunt cele mai mici din sistem”

Sindicaliștii din sănătate își justifică revendicările: „Salariile personalului auxiliar sanitar sunt cele mai mici din sistem” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Majoritatea salariilor personalului auxiliar sanitar nu depășește venitul minim pe economie. Această categorie a lucrătorilor din sistemul medical este cea mai dezavantajată din sistemul bugetar, susțin reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” care acuză disfuncționalitățile legii salarizării. Sindicaliștii solicită majorarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru 2022.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția că salariile personalului auxiliar sanitar sunt la un nivel foarte redus. Din acest motiv, această categorie profesională este una dintre cele mai defavorizate din sistemul bugetar din Sănătate.

„Pentru corecta informare a publicului şi politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» (FSSR) continuă prezentarea analitică a problemelor şi nedreptăţilor cu care se confruntă angajaţii din sănătate. După ce anterior am prezentat problemele cu care se confruntă medicii, şi asistentele medicale, indicăm acum situaţia în care se află personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituită din infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajaţii cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile Legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate”, se arată într-un comunicat al FSSR.

Conform sursei citate, personalul auxiliar sanitar este singura categorie categorie bugetară care nu benediciază de salariile prevăzute în Legea salarizării pentru anul 2022. Astfel, personalul auziliar sanitar a ajuns să fie remunerat cu salariul minim pe economie. Iar acest lucru se datorează fie locul din ierarhie, conform grilei de salarizare, fie faptului că salariul de bază prevăzut este sub nivelul salariului minim pe economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Precizările sindicaliștilor din Sănătate

De asemenea, drepturile, acestei categorii de personal, aferente participării la asigurarea continuităţii îngrijirii pacienţilor şi lucrului în diferite condiţii sunt stabilite prin raportare la salariul de bază de la 1 ianuarie 2018. Or, în cele mai multe cazuri acest salariu era la nivelul minimului pe economie, în anul respectiv.

În consecinţă, într-o bună parte a cazurilor, salariile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinaţie dintre două salarii minime pe economie, cel din anul 2018 şi cel actual. Astfel, în aceste cazuri salariul de bază este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018.

Ce mai solicită sindicatele din sănătate

În plus, această categorie este cea mai afectată de neactualizarea indemnizaţiei de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază. Nivelul de referinţă ar trebui să fie de aproape 16,5%, însă este de doar circa 10,5% şi este afectat de deficitul de personal.

În acest context, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită, pe termen lung, pentru această categorie de personal, aplicarea proiectului noii Legi a salarizării, conform discuției cu Ministerul Sănătăţii. Pe termen scurt, sindicaliștii solicită acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru anul 2022. Aceștia mai spun că este nevoie de plata corectă a continuităţii prin raportarea sporului de tură şi a celui pentru lucrul în zile libere/sărbători legale la salariul de bază în plată.

„Toate aceste solicitări fac parte din revendicările pe care Federaţia «Solidaritatea Sanitară» le susţine prin programul de proteste anunţat, ce poate culmina cu greva naţională. Precizăm că în acest moment Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' a parcurs paşii legali necesari, deschizând conflictul colectiv de muncă şi solicitând Ministerului Muncii concilierea acestui conflict. În consecinţă, am demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referinţă fiind ca minim jumătate din sectorul public de sănătate să semneze pentru susţinerea şi participarea la grevă”, se arată în comunicatul de presă.