Salarii mărite de la 1 iunie. Ce categorii de bugetari vor primi mai mulți bani

Salarii mărite de la 1 iunie. Ce categorii de bugetari vor primi mai mulți bani Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Muncii anunță că salariile unor categorii de bugetari, vor crește de la data de 1 iunie 2023. Aceste majorări se fac în baza legii salarizării unitare în sectorul public. Printre cei care se vor bucura de majorări sunt și personalul nedidactic din învățământ.

Executivul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care completează articolul 1 din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, și prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII din Legea-cadru. Aceste categorii de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

”Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII - Familia ocupațională de funcții bugetare ”Administrație” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, anunță Ministerul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-au mărit salariile pentru prevenirea unor dezechilibre

Deși Guvernul anunță că nu mai are bani, și că există un minus de cinci miliarde de lei la bugetul de stat, apariția acestei ordonanțe acum, este inexplicabilă.

Trebuie amintit faptul că la începutul lunii mai, Guvernul a emis celebra ”Ordonanță a Austerității”, prin care fondurile de salarii de la instituțiile publice trebuie ”înghețate” la nivelul anului 2022, acestea putând fi depășite cu un procent de doi la sută.

Cei de la Ministerul Muncii mai explică că măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.

”Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.