Legea salarizării privind angajații plătiți din fonduri publice va fi schimbată. Subiectele de pe lista ședinței de Guvern

Legea salarizării privind angajații plătiți din fonduri publice va fi schimbată. Subiectele de pe lista ședinței de GuvernSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Printr-o ordonanță de guvern, care urmează să fie aprobată, vineri, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile în administraţie se vor schimba începând cu 1 iunie. Veniturile bugetarilor vor ajunge la nivelul salariilor de bază pentru anul 2022 prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Proiectul de act normativ pe care Executivul îl va aproba în timpul ședinței de vineri, 26 mai, vizează completarea Articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind o serie de măsuri fiscal-bugetare, dar și prorogarea unor termene. De asemenea, proiectul presupune și modificarea şi completarea unor acte normative.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că Legea-cadru nr. 153/2017 a fost realizată pentru ca începând cu anul 2022 să fie aplicată în întregime. De asemenea, inițiatorii nr. 153/2017 au explicat că impactul bugetar nu va fi semnificativ și nici nu va dezechilibra obiectivele fiscal-bugetare pentru anul 2023. Mai mult decât atât, acest proiect ar reprezenta un prim pas pentru aplicarea legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„În acest sens, articolul unic al prezentei ordonanţe de urgentă a Guvernului prevede completarea articolului I din OUG nr.168/2022 (...) cu un nou alineat, care prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr. VIII Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Administraţie» din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, se arată în nota de fundamentare.

Proiectele de lege pe care Guvernul le va aproba

Coaliția de guvernare va aproba și un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la arhivarea documentelor electronice. „Prin proiect se propune: stabilirea clară a celor cărora le revine sarcina îndeplinirii activităţii de arhivare a documentelor electronice. Astfel, activitatea în discuţie se va realiza de către creatorul ori deţinătorul documentelor, după caz, ca parte a obligaţiilor ce îi revin potrivit Legii nr. 16/1996 sau de către un furnizor de servicii, în condiţiile Legii nr. 135/2007”, se explică în nota de fundamentare.

Tot în timpul ședinței de guvern de vineri va fi aprobat și un proiect de ordonanță pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole din primăvara anului 2022 care au fost afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022. Guvernul va aproba și Programul național de investiţii pentru consolidarea spitalelor ,,Mihail Cantacuzino” şi Programul naţional de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate şi de învăţământ printr-o altă ordonanță.

Măsuri noi în domeniul Sistemului unic pentru apeluri de urgență

De asemenea, vor fi aprobate și o serie de măsuri din domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. În nota de fundamentare a proiectului se precizează că au existat destul de multe dificultăți privind localicalirea persoanelor care au sunat la numărul de urgență 112. Astfel, este necesar să fie implementate noi metode prin care aceste probleme să fie rezolvate.

„A fost identificată necesitatea implementării unor soluţii care să furnizeze către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă informaţii suplimentare de localizare generate prin extragerea şi utilizarea în cadrul unor algoritmi şi metode specifice a unor parametri tehnici din infrastructura reţelelor de comunicaţii electronice mobile. Pentru operaţionalizarea soluţiei de localizare cu fiabilitate şi acurateţe crescută la nivel de reţea este necesară implementarea unei arhitecturi standardizate în infrastructura furnizorilor de comunicaţii electronice mobile”.

Ce măsuri ia Guvernul pentru fermierii români

Executivul va adopta printr-o hotărâre de Guvern „Strategia Naţională de Management Integrat al Frontierei de Stat a României 2023-2027”. Este vorba de un proiect prin care țara noastră se va asigura că va respecta toate angajamentele UE și NATO în acest domeniu. „Strategia naţională este structurată pe 11 din cele 12 componente strategice (componenta privind cooperarea între Agenţiile şi instituţiile europene neavând valenţe naţionale), precum şi pe cele trei componente generale prevăzute de articolului 3 al Regulamentului EBCG şi reflectă obiectivele strategice ale TO EIBM şi bunele practici identificate în cadrul Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Managementul Integrat al Frontierelor (HLIBMWG)”, se precizează în nota de fundamentare.

Guvernanții vor aproba și două hotărâri din domeniul agriculturii. Prima dintre ele se referă la plafoanele financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022, iar cea de-a doua la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. În plus, Executivul va aproba, tot prin hotărâre, programul „Gala Cercetării Româneşti”.

Este important de precizat că printr-un memorandum va fi aprobată și negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 de milioane de euro. Este vorba de contractul privind susținerea financiară a proiectului Autostrada A7 România - Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă, informează Agerpres.