Ordonanța austerității a intrat în vigoare. Actul normativ începe să producă primele efecte

Ordonanța austerității a intrat în vigoare. Actul normativ începe să producă primele efecte Sursa: Facebook - Guvernul României

Actul normativ care prevede măsuri menite să ducă la reducerea cheltuielilor bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța austerității, așa cum a fost numită, a fost adoptată la finalul săptămânii, de guvern.

Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielile bugetare a fost adoptată de Guvern și urmează să intre în vigoare imediat, dat fiind că a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede o serie de măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Față de forma pe care am avut-o în transparență decizională, au apărut și câteva modificări. Pe scurt – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică, de către autoritățile și instituțiile publice”, declara Adrian Câciu, ministrul Finanțelor după adoptarea actului normativ.

Ministerul Finanțelor a precizat că singura excepție care s-a făcut a fost îm legătură cu Programul Rabla, pentru autoritățile care doresc să achiziționeze autoturisme nepoluante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede Ordonanța austerității

De asemenea, OUG adoptată vineri mai prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice.

„Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în fața Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educație și sănătate. Un nou instrument de flexibilizare a achității facturilor restante către furnizorii de energie electrică, în baza schemei de compensare care funcționează potrivit OUG 27, în sensul în care până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziție, care se alimentează din veniturile excepționale realizate de producătorii din sectorul energetic, ministerul Energiei și Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori, pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli”, a explicat ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu a mai precizat că din actul normativ, raportat la varianta pusă în dezbatere publică, a fost eliminată prevederea legată de sportul pentru doctorat.

„Față de actul normativ pus în transparență publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuțiilor pe care le-am avut cu sectoarele. Acest articol din legea salarizării există, rezidă și în legea salarizării și s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a adăugat ministrul de Finanțe.