Finanțare pentru IMM-uri. Credite de 26 de miliarde de lei în 2022, jumătate direcționate spre investiții

Finanțare pentru IMM-uri. Credite de 26 de miliarde de lei în 2022, jumătate direcționate spre investițiiSursă foto: Arhiva EVZ

De-a lungul ultimilor patru ani, 2019-2023, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a jucat un rol esențial în susținerea IMM-urilor din România, facilitând accesul acestora la credite.

Potrivit datelor furnizate de instituție, în această perioadă, IMM-urile din țară au beneficiat de credite în valoare totală de aproximativ 75 de miliarde de lei, din care 60 de miliarde au fost garantate de FNGCIMM.

Potrivit datelor statistice, în ultimii patru ani, FNGCIMM a aprobat un număr de 138.711 dosare de finanțare. Aceste dosare reprezintă oportunități de dezvoltare și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din România.

IMM-urile au accesat credite de 26 miliarde de lei în 2022

În România, există un număr de 530.050 IMM-uri, ceea ce reprezintă 99,7% din totalul companiilor înregistrate la Registrul Comerțului. De asemenea, este demn de menționat că acest procent se aliniază cu media europeană, unde 99,8% din companii sunt clasificate ca IMM-uri.

În prezent, FNGCIMM colaborează cu un număr de 22 de bănci din România, oferind garanții pentru peste 60.000 de dosare de finanțare în anul 2022. Solicitanții au avut posibilitatea să obțină credite prin intermediul mai multor programe derulate de FNGCIMM, precum IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct sau IMM Invest Plus. Valoarea totală a finanțărilor acordate prin Fond în 2022 a atins nivelul de 26 de miliarde de lei.

Fondul oferă garanții de până la 80% din valoarea creditului acordat, iar în cazul programului IMM Invest Plus acest procent ajunge la 90%. Potrivit datelor consultate de infofinanciar.ro, aproximativ 467.000 de dosare de finanțare au fost finalizate cu sprijinul FNGCIMM.

Jumătate din creditele luate de IMM-uri au fost destinate investițiilor

În anul 2022, s-a observat că 51,8% din finanțările acordate de către FNGCIMM au fost utilizate de către IMM-uri în scopul realizării de investiții, în timp ce 39,4% au fost destinate capitalului de lucru, iar 5,47% au fost alocate pentru proiecte inovative.

În ceea ce privește beneficiile Guvernului, IMM-urile care au obținut finanțări cu ajutorul FNGCIMM în 2022 au avut un impact bugetar pozitiv de aproape 54 de miliarde de lei în bugetul de stat, potrivit infofinanciar.ro.