Evgheni Prigojin, în campanie electorală. Liderul mercenarilor Wagner a făcut un turneu prin regiunile Rusiei

Evgheni Prigojin, în campanie electorală. Liderul mercenarilor Wagner a făcut un turneu prin regiunile RusieiSursa foto. Twitter

Declarațiile lui Evgheni Prigojin despre economia planificată și pedeapsa cu moartea par a face parte dintr-o campanie electorală, însă liderul mercenarilor Wagner susține că nu intenţionează să intre în politică.

„Dacă vom continua să luptăm, atunci va trebui să anunțăm mobilizarea chiar în momentul de faţă”, a declarat Evgheni Prigojin, care a plecat „într-un turneu” prin regiunile Rusiei. Declarațiile sale despre economia planificată și despre pedeapsa cu moartea par a face parte dintr-o campanie electorală, însă Prigojin susține că nu intenţionează să intre în politică. Evgheni Prigojin a susţinut recent o conferință de presă la Vladivostok. Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, care a anunțat retragerea mercenarilor săi din oraşul Bahmut, și-a transferat activitatea sa în cadrul mass-media din regiunile Rusiei.

În ultimele două zile de la sfârșitul lunii mai, el a susținut trei conferințe de presă: la Ekaterinburg, Vladivostok și Novosibirsk (una fiind programată la Nijni Novgorod), prezentând un proiect intitulat „Wagner. Cel de-al doilea front”. Ce reprezintă, de fapt, acest „front” nu este foarte clar. Proiectul ar avea drept obiectiv şi ar viza fie educația militară şi patriotică a tinerilor din Rusia, fie a le comunica cetătenilor ruși cu toată sinceritatea despre problemele care au legătură cu războiul din Ucraina, și nu doar despre succesele înregistrate de Ministerul rus al Apărării pe front (cu care șeful grupării se află mereu în conflict).

Setul de declaraţii pe care Prigojin le oferă jurnaliștilor este, practic, același mereu: războiul va fi unul de lungă durată, trebuie urgent să se declare o mobilizare generală, să se reintroducă în Rusia pedeapsa cu moartea și să se revină la economia planificată. Totodată, Evgheni Prigojin subliniază faptul că activitatea sa actuală nu trebuie privită ca fiind începutul unei cariere politice: omul de afaceri nu preconizează să-și creeze propriul partid sau să candideze la președinția Rusiei.

Evgheni Prigojin a comentat atacurule cu drone asupra Moscovei

Meduza a selectat cele mai importante declaraţii făcute de Evgheni Prigojin pentru publicațiile regionale E1, PrimaMedia și NGS. Referindu-se la atacul cu drone asupra Moscovei, Prigorjin a spus că „nu avem voie să ne obișnuim cu atacurile cu drone asupra Belgorod și Kursk. Primul nivel de apărare antiaeriană și de contracarare şi luptă împotriva dronelor ar trebui să fie amplasat de-a lungul graniței ruso-ucrainene. Cel de-al doilea nivel ar trebui să fie amplasat la granița regiunii Moscova, iar ce de-al treilea - la Moscova. În plus, întreaga Moscovă ar trebui să fie acoperită în mod sistematic de dispozitivele de detectare și de contracarare a UAV-urilor. Locuitorii Moscovei ar trebui să se înarmeze cu răbdare, să nu intre în panică şi să nu facă crize de isterie şi să le solicite autorităților să le asigure siguranța şi securitatea în limitele stabilite de lege. Dacă cel la care au ajuns dronele va expune o poză cu ele şi va declara cu voce tare, atunci autorităţile vor trebui să reacţioneze. Ei nu vor putea trăi într-o atmosferă când la fiecare pas sunt înjuraţi și când la adresa lor se fac declaraţii indecente”.

Referindu-se la capturarea oraşului Bahmut, Prigojin a declarat că „pot afirma cu toată sinceritatea că băieții mei au capturat (oraşul, n.r.) Bahmut, crezând că acolo sunt mult mai mulți militari ruşi şi de fapt erau mult mai puțini. Fiecare dintre ei credea că din spate vor veni rezervele. L-am capurat aşa, pe neaşteptate”.

Liderul mercenarilor Wagner a vorbit și despre interdicția autorităţilor Rusiei de a mai recruta deţinuţi din închisorile ruse de către gruparea Wagner. „Au încetat să ne mai permită să înrolăm deţinuţi, din invidie. Ei luptau destul de bine, băieții din grupul format din 12.000 de persoane, care a crescut până la 50.000, în schimb armata rusă nu a fost foarte bine pregătită pentru o astfel de situație. Atunci am anunţat la toate nivelurile că voi avea nevoie de 200.000 de persoane pentru a îndeplini sarcinile minime ale aşa-zisei operaţiuni militare speciale ruse: să eliberez Donbasul și să creez condiții pentru o apărare sigură pe front. A existat o reacție contradictorie. Când în unele birouri au realizat că 200.000 de bărbați activi, fiecare valorând zece militari din rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și care sunt de 25 de ori mai eficienți decât forţele armate ruse, a apărut sentimentul de teamă. Drept urmare, au încetat să îmi mai trimită deţinuţi. Apoi a apărut invidia: Ministerul rus al Apărării bate pasul pe loc, iar noi suntem nişte eroi, avansând către Bahmut. Drept urmare, a apărut foamea de armament şi de muniţie”.

Pedeapsa cu moartea în Rusia

Referindu-se la „bunicul fericit”, una din declaraţiile sale făcute anterior, Prigojin a declarat: „Pe cine l-am numit bunic? Așa l-am numit pe Valeri Vasilevici Gherasimov, care nu ne-a dat muniție”. Prigojin a vorbit și despre revenirea pedepsei cu moartea în Rusia.

„Pedepsele aplicate pentru crimele de război trebuie să fie serios înăsprite. Am scris deja un număr mare de documente pe acest subiect, pe care, deocamdată, nu le-am transmis autorităților. Acum verificăm cum să facem acest lucru cât mai ușor posibil și astfel încât textul lor să nu ajungă nicăieri, astfel încât să nu existe o explozie în rândul societăţii. Consider că pedeapsa capitală ar trebui reintrodusă. Altfel, războiul nu poate fi câștigat. Tovarășul Stalin avea perfectă dreptate. Poate că în multe cazuri a greșit atunci când a împușcat pe cineva, din motive politice, dar pedeapsa cu moartea pe timp de război trebuie să existe. Și, drept urmare, dacă comisarul militar tratează eroii cu lipsă de respect, instanța militară ar trebui să clarifice situaţia, să-și dea seama și poate chiar... să folosească gloanţe adevărate împotriva comisarului şef”.

Referindu-se la mobilizare, Prigojin a declarat: „Va urma un război dur. Nu știu exact cât va dura. Dacă e să o faci aşa cum trebuie, atunci estimarea mea este că vom elibera Donbasul în doi ani şi vom ajunge la Kiev în trei sau patru ani. Dacă acum mobilizăm întreaga societate, activăm pârghia deplină a producției de toate tipurile de muniții, de arme și tot ceea ce este necesar, lansăm o producție planificată şi declarăm o mobilizare generală. În cele din urmă, dacă facem mobilizare, atunci cei mobilizați vor trebui din nou să se pregătească într-o oră și apoi să meargă pe front. Dacă vom continua să luptăm, atunci trebuie să anunțăm acum mobilizarea și să implicăm cetăţenii în antrenamente. Pentru ca atunci când va sosi momentul să putem lupta și să nu stăm să ne facem cruce. Rețeta succesului şi a victoriei în aşa-zisa operaţiune specială militară rusă este mobilizarea generală a două milioane de persoane, o buna conducere și disciplină în armată, execuția dezertorilor. Este necesar ca toți șefii întreprinderilor din domeniul apărării să fie cadre militare, astfel ca împotriva lor să se poată aplica pedeapsa cu moartea. Este necesar să facem din țară un monstru militar, astfel încât să existe mai multe arme decât în ​​Coreea de Nord”.

Evgheni Prigojon refuză să intre în politică

Referindu-se la cariera politică, Prigojin a declarat că „nu veți vedea să existe Partidul Wagner în Duma de Stat sau un candidat Prigojin la președinție. În acest context, astăzi sarcinile sunt complet diferite. Dacă ne vom transforma în deșertul libian și vom traversa nisipurile în jeep-uri distruse din absolut toate părțile, ca în filmul Mad Max, iar atunci va trebui să facem un partid”.

Referindu-se la legea marțială, Prigojin a spus că „sunt absolut de acord cu Kadîrov că în țară ar trebui instituită legea marțială. Societatea trebuie mobilizată, pregătită pentru faptul că va fi necesar să trăim în aceste condiții pentru mult timp de acum încolo. Trebuie să terminăm de construit poduri frumoase, trebuie să terminăm de construit teatre mari şi noi, scene noi, totul ar trebui să fie îndreptat acum spre apărare pentru că, de când am intrat în această luptă, dacă vom pierde, atunci Rusia va reveni la începutul anilor 90, când toate întreprinderile de stat aparțineau investitorilor străini. Și după aceea vom fi un stat african, în care niște unchi mai mari primesc bani pentru gazul rusesc vândut, petrol, cupru, staniu și altele.... Iar populația va exista pentru a le satisface nevoile lor. În al doilea rând, ne vor lua 100% din cultura națională și modul nostru de trai cu care ne-am obișnuit de-a lungul vieții, pe care am trăit-o, ceva pentru care toată lumea a luptat mereu”.

Consecințele războiului asupra Rusiei

Evgheni Prigojin s-a referit și la consecințele războiului din Ucraina. „Astăzi ne aflăm pe liniile frontului, în apărare, unde, după cum consider, am ajuns la timp. Dacă menținem controlul pe linia de apărare, atunci va fi un război lung, care ar trebui să se termine mai mult sau mai puțin în mod normal pentru Rusia. Toată lumea se va liniști că a pierdut aceste teritorii și apoi totul va reveni la normal. Ne vom afla într-o izolare pe termen lung, va trebui să ne obișnuim să facem noi microcircuite, va trebui să încetăm să eliberăm informaticieni. Avem de desfăşurat o activitate îndelungată în interiorul țării. Metale există, aur există, oameni există, resurse energetice există... Prin urmare, putem produce și obuze, şi arme şi tot ce avem nevoie. Ne putem hrăni singuri. Dar cei care ne-au impus sancțiuni ne vor trata bine doar cu o singură condiție. Ei ne vor spune: veniți, îngenuncheați şi plecați-vă capetele. Dacă poporul este pregătit pentru asta, atunci ne va ierta. Dacă nu, atunci trebuie să fim pregătiți pentru un război de lungă durată. Vom reuşi să spargem linia frontului, apărarea sau nu... Dar acestea sunt planuri pe termen lung, iar planurile pe termen scurt sunt să ne menținem pe linia în care ne aflăm și să nu lăsăm pe nimeni să pătrundă acolo”, potrivit Rador.