Misterul din jurul descoperirii vechi de 7000 de ani. Oamenii de știință nu au răspuns pentru „structurile ciudate” late de 4,5 metri

Misterul din jurul descoperirii vechi de 7000 de ani. Oamenii de știință nu au răspuns pentru „structurile ciudate” late de 4,5 metri

Un drum misterios și străvechi a fost găsit scufundat în apă, despre care se crede că ar fi o legătură între insula Korčula și Croația continentală înainte ca o eră glaciară să ridice nivelul mării și să o șteargă de pe fața pământului.

O șosea misterioasă și antică a fost găsită pe fundul oceanului, drumurile preistorice fiind descoperite de scafandri de mare adâncime.

Arheologii cred că au dat peste acest drum vechi de 7.000 de ani pe fundul Mării Adriatice, în largul coastei insulei croate Korčula.

Se crede că acest drum din epoca de piatră a asigurat o legătură între situl de interes, acum scufundat, și insulă, care a făcut parte din Croația continentală până când creșterea nivelului mării a rupt-o.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se crede că cea mai recentă epocă glaciară a transformat partea continentală într-o insulă, drumul fiind acum, evident, scos din uz și odihnindu-se pe fundul oceanului.

Având o lățime de 4,5 metri și aflată la o adâncime cuprinsă între 4,5 și 4,5 metri sub suprafața Mării Mediterane, arheologii cred că structura are legături cu o civilizație antică.

Cum s-a făcut descoperirea

Drumul, care a fost legat de culturile din Hvar, a fost reperat cu ajutorul imaginilor din satelit, iar acum experții încearcă să afle unde ducea odată.

Arheologul Mate Parica, absolvent al Universității din Zadar, a făcut o scufundare împreună cu colegii săi și a dat peste „plăci de piatră” și o „insulă creată artificial”.

O postare pe Facebook a universității a confirmat că au fost observate „structuri ciudate”, iar investigațiile ulterioare au descoperit „fragmente” din sit.

Postarea lor suna astfel: „Am găsit un loc în care se aflau aceste obiecte. Acestea sunt plăci de piatră stivuite cu grijă, care făceau parte din comunicarea de patru metri lățime care lega insula creată artificial de coastă.

Prin datele de analiză radiocarbon a lemnului conservat găsit în ultima campanie, întreaga așezare datează din jurul anului 4.900 î.Hr.”

Alte structuri găsite pe cealaltă parte a insulei sunt, de asemenea, în curs de investigare, universitatea adăugând „Directorul de cercetare Igor Borzić tocmai a observat structuri ciudate în marea din golf. La fața locului au fost găsite artefacte neolitice, cum ar fi lame, topoare de piatră și fragmente.”