Câți români au murit în ultimii 5 ani din cauza atacurilor urșilor. Tragedii pe bandă rulantă

Câți români au murit în ultimii 5 ani din cauza atacurilor urșilor. Tragedii pe bandă rulantă Urs. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul mare de urși face ca tot mai des, pe rețelele de socializare sau chiar la marginea unor drumuri naționale, să vedem aceste animale care coboară din pădure în căutare de hrană. Vânătorii cer o mărire a numărului de urși care pot fi împușcați, dar ecologiștii se opun.

Ministerul Mediului a comunicat că în România trăiesc peste 8.000 de urși, cei mai mulți în județele unde există masive montane împădurite, precum Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău.

În momentul de față, în țara noastră trăiesc 40 la sută din numărul total de urși din Europa.

Vânătorii solicită aprobarea pentru reducerea numărului de animale, dar împușcarea acestora se face foarte greu, deoarece avizele necesare se obțin cu mare greutate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Numărul de exemplare de urs este de peste 8.000 de exemplare la ora actuală. Cota de extracţie este absolut infimă. Este undeva la 40 de exemplare, cu o procedură extrem de greoaie care implică un aviz din partea ministerului Mediului şi vă dau exemplu comparativ, Suedia este o ţară care are dublu ca suprafaţă de teren faţă de România şi dublu ca suprafaţă de pădure, are 3.000 de exemplare şi o cotă între 14 şi 20% de extracţie a ursului, iar procedura de extracţie se face cu un telefon la Poliţie, nu implică absolut niciun document”, afirmă Radu Ghidău, avocatul Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti.

Ecologiștii se împotrivesc

De partea cealaltă, ecologiștii susțin că nu sunt de acord cu reducerea numărului de urși care trăiesc în pădurile din România.

Singurii vinovați pentru faptul că urșii ajung tot mai des în zonele urbane, sunt oamenii care le-au invadat animalelor habitatul natural.

„Fondurile de vânătoare întrețineau ursii, le dădeau de mâncare pe fondurile lor de vânătoare, din vânătoarea care le aducea venituri. Acum fiind interzisă vânătoarea, nu mai au fonduri, nu mai au nici interes să le dea de mâncare urşilor şi atunci urşii se duc şi îşi caute mâncare. Urşii nu vin în oraş sau la mall pentru că vor să ne vadă pe noi oamenii. Ei sunt în căutare de mâncare. S-au înregistrat atacuri pentru că şi oamenii sunt needucaţi şi inconştienţi şi vor să îşi facă selfie cu ursul care e pe marginea drumului, dar multe atacuri s-au înregistrat în zonele de pădure”, a explicat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni”.

14 oameni au murit după ce au fost atacați

În perioada 2016-2021, în România au fost înregistrate 154 de incidente în care urșii au atacat oameni.

În 14 dintre cazuri, atacurile s-au soldat cu decesul oamenilor.De asemenea au existat 158 de persoane au fost rănite care au necesitat îngrijire medicală, potrivit G4Media.