Pușcărie pentru cei care conduc fără permis. Noi reglementări legislative

Pușcărie pentru cei care conduc fără permis. Noi reglementări legislative Permise de conducere. Sursa foto: DGPCI/ Facebook

România. În contextul creșterii accidentelor cauzate de șoferii fără permis, o nouă propunere legislativă preconizează măsuri mai dure pentru aceștia, precum și pentru cei care încredințează un vehicul persoanelor care nu au dreptul să conducă.

Mai exact, persoanele care încalcă regulile se expun riscului unor pedepse severe, care pot ajunge până la zece ani de închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Închisoare pentru cei care conduc fără permis

Pedeapsa pentru conducerea fără permis variază între trei și șapte ani de închisoare, dar poate fi crescută în funcție de gravitatea situației.

Dacă incidentul implică un accident rutier, pedeapsa poate ajunge la patru-opt ani, iar în caz de deces al victimei, la cinci-zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă infracțiune reglementată este încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis.

Sancțiunile pentru această faptă sunt asemănătoare cu cele aplicabile conducerii fără permis, variind între trei și șapte ani de închisoare pentru simpla încredințare a vehiculului unei persoane neautorizate.

Dacă incidentul implică un accident rutier, pedeapsa poate crește la patru-opt ani, iar în caz de deces al victimei, poate ajunge la cinci-zece ani.

Închisoare

Închisoare. Sursa foto Pixabay

Suspendarea pedepselor nu va mai fi posibilă în niciun caz

Proiectul de lege prevede și eliminarea opțiunii de suspendare a executării pedepselor, fără a ține cont de circumstanțele în care au fost comise infracțiunile.

Modificările propuse în legislația rutieră vin într-un moment în care se constată o creștere alarmantă a numărului de accidente grave provocate de persoane fără permis.

Prin înăsprirea pedepselor, autoritățile speră să descurajeze acest comportament periculos și să reducă semnificativ numărul tragediilor de pe drumurile din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus la Senat, potrivit avocatnet.ro.

accidente, Poliția Rutieră

Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

În momentul de față, Codul Rutier stipulează că o persoană care conduce un autovehicul sau un tramvai pe drumurile publice fără a deține permis de conducere poate fi sancționată cu o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani.