ChatGPT face terapie. Ar putea urma o revoluție în domeniul sănătății mintale

ChatGPT face terapie. Ar putea urma o revoluție în domeniul sănătății mintaleSursa: Pixabay

ChatGPT, inovatorul chatbot cu inteligență artificială de la OpenAI, a ridicat întrebări cu privire la potențialul inteligenței artificiale generative în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală.

Deși ChatGPT avertizează că nu este înlocuitorul unui psiholog sau consilier, unele persoane au raportat că experiența lor cu chatbotul este la fel de bună sau mai bună decât terapia tradițională. Capacitatea izbitoare a ChatGPT de a imita conversația umană a ridicat întrebări cu privire la potențialul AI în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală, în special în regiunile lumii în care serviciile de sănătate mintală sunt foarte puține și sunt discreditate.

Unii entuziaști ai AI consideră că chatbotsii au cel mai mare potențial în tratarea unor afecțiuni mai ușoare, cum ar fi anxietatea și depresia. În teorie, terapia cu AI ar putea oferi un acces mai rapid și mai ieftin la sprijin decât serviciile tradiționale de sănătate mintală, care suferă de lipsă de personal, liste de așteptare lungi și costuri ridicate, și ar permite celor care suferă să ocolească sentimentele de judecată și rușine, în special în părțile lumii unde bolile mintale rămân tabu.

Cu toate acestea, perspectiva ca inteligența artificială să sporească sau chiar să conducă tratamentele de sănătate mintală ridică o multitudine de probleme etice și practice. Acestea variază de la modul de protejare a informațiilor personale și a dosarelor medicale, până la întrebări legate de faptul dacă un program de calculator va fi vreodată cu adevărat capabil să simtă empatie față de un pacient sau să recunoască semne de avertizare, cum ar fi riscul de auto-agresiune.

Până în prezent, utilizarea inteligenței artificiale în aplicațiile dedicate sănătății mintale s-a limitat la sisteme „bazate pe reguli” în aplicații de bunăstare precum Wysa, Heyy și Woebot. Deși aceste aplicații imită aspecte ale procesului de terapie, ele folosesc un număr stabilit de combinații de întrebări și răspunsuri care au fost alese de un om, spre deosebire de ChatGPT și alte platforme bazate pe AI generativă, care produce răspunsuri originale care pot fi practic imposibil de distins de discursul uman.

Complexitatea inteligenței artificiale

Inteligența artificială generativă este considerată încă o „cutie neagră” - adică atât de complexă încât procesele sale de luare a deciziilor nu sunt pe deplin înțelese de către oameni - pentru a fi utilizată într-un cadru de sănătate mintală, a declarat Ramakant Vempati, fondatorul companiei Wysa, cu sediul în India.

„Există, evident, o mulțime de literatură în jurul modului în care chat-ul cu inteligență artificială este în plină expansiune, cu lansarea ChatGPT și așa mai departe, dar cred că este important să subliniem că Wysa este foarte specifică domeniului și construită foarte atent, având în vedere existența limitelor pentru siguranța clinică”, a declarat Vempati pentru Al Jazeera.

Abonații care plătesc Wysa sunt, de asemenea, direcționați către un terapeut uman în cazul în care întrebările lor escaladează. Heyy, dezvoltat în Singapore, și Woebot, cu sediul în Statele Unite, urmează un model similar bazat pe reguli și se bazează pe terapeuți în direct și pe un chatbot-avatar pentru a vorbi cu utilizatorii și pentru a le oferi resurse precum jurnale de citit, tehnici de atenție și exerciții axate pe probleme comune, cum ar fi lipsa somnului și problemele de relații.

Toate cele trei aplicații se bazează pe terapia cognitiv-comportamentală, o formă standard de tratament pentru anxietate și depresie care se concentrează pe schimbarea modului în care pacientul gândește și se comportă.

Fondatoarea Woebot, Alison Darcy, a descris modelul aplicației ca fiind un „arbore de decizie foarte complex”. Heyy permite utilizatorilor să se angajeze cu un terapeut uman printr-o funcție de chat în aplicație, care este oferită într-o serie de limbi, inclusiv în engleză și hindi, precum și să ofere informații și exerciții de sănătate mintală.

Fondatorii Wysa, Heyy și Woebot subliniază faptul că nu încearcă să înlocuiască terapia de la om la om, ci să completeze serviciile tradiționale și să crească accesul la sprijin pentru sănătate mintală. În timp ce tehnologia din spatele AI generativă este încă în fază incipientă, potențialul chatbotsilor de a suplimenta sprijinul pentru sănătate mintală și de a extinde accesul la îngrijire este uriaș, potrivit aljazeera.com.