Avertismentul îngrijorător al medicilor. Poți să mori repede de la ceva foarte plăcut

Avertismentul îngrijorător al medicilor. Poți să mori repede de la ceva foarte plăcut Cancer pulmonar, o boală mortală. Sursa: arhiva EVZ

Dr. Hisham Mehanna, de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie, a avertizat că persoanele cu mai mulți parteneri sexuali sunt expuse diverselor riscuri. Acestea sunt mai expuse riscului de infectare cu HPV, virus care poate provoca cancer.

SUA și Marea Britanie se confruntă cu o „explozie” de cancer la gât, iar experții consideră că sexul oral este cauza. Dr. Hisham Mehanna a spus că 70 la sută din cazurile de cancer la gât sunt cauzate de papilomavirus uman (HPV), un virus în mod normal inofensiv care se răspândește pe cale sexuală și a fost legat de multiple forme de cancer.

Dr. Mehanna a mai afirmat că persoanele cu mai mulți parteneri de sex oral au un risc de până la nouă ori mai mare de a face cancer la gât. Acesta a scris în The Conversation: „În ultimele două decenii, a existat o creștere rapidă a cancerului de gât în America și Marea Britanie. Este un tip specific de cancer numit orofaringian și este cel mai frecvent dip de cancer la gât”. Medicii consideră că infecția cu HPV este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolii.

Dr Mehanna a continuat: „HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali pe viață, în special partenerii de sexul oral.”„Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral pe viață au de 8,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral”, a punctat medicul. Peste 50.000 de cazuri de cancer bucal sau orofaringian sunt diagnosticate în SUA în fiecare an, provocând peste 10.000 de decese anuale. Numărul cazurilor este în creștere, de până la 1,3% pe an la femei și 2,8% la bărbați, potrivit Societății Americane de Cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sexul oral, mai rău decât țigara și alcoolul

Medicii au descoperit că sexul oral este cel mai mare factor de risc pentru cancer - depășind fumatul, consumul de alcool și o dietă nesănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că actele sexuale pot duce la o infecție cu HPV în partea din spate a gâtului sau în apropierea amigdalei. Aceste infecții dispar de la sine în majoritatea cazurilor, dar uneori persistă și pot provoca cancer.

Oamenii de știință de la NYU Langone estimează că până la 70% din cazurile de cancer la gât sunt cauzate de infecții cu HPV. În Marea Britanie, cancerele capului și gâtului combinate sunt responsabile pentru mai mult de 12.000 de cazuri și 4.000 de decese pe an. HPV este un virus comun răspândit prin sex vaginal, anal și oral cu un partener care este deja infectat.

Există un vaccin pentru HPV. Este eficient în proporție de peste 80% și disponibil în mare parte din lumea dezvoltată. Este un vaccin cu două doze pentru copiii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani. Injectările au loc la 12 luni una dintre ele. Pentru persoanele care au ratat această fereastră, este disponibil un vaccin în trei doze pentru persoanele între 15 și 26 de ani.

Vaccinul a fost disponibil în SUA doar pentru femei până în 2020, când eligibilitatea a fost extinsă și pentru bărbați. Aceasta vine după ce un sondaj a arătat că foarte puțini americani sunt conștienți de faptul că HPV poate provoca cancer de col uterin. Rezultatele sondajului au arătat că proporția de oameni conștienți că ar putea face cancer a scăzut cu șapte procente din 2014. Dr. Eric Boakye, om de știință la Centrul de Sănătate Henry Ford din Detroit, Michigan, care a condus cercetarea, a declarat: „Peste 90% dintre cancerele asociate cu HPV ar putea fi prevenite cu vaccinul HPV.