Miercurea Albă, obiceiuri și tradiții. Ce este interzis să faci în această zi

Miercurea Albă, obiceiuri și tradiții. Ce este interzis să faci în această zi Sursa: Arhiva EVZ

Prima zi de miercuri de după Paște poartă denumirea de Sfânta Miercuri sau Miercurea Albă. Mai multe obiceiuri și tradiții sunt legate de această zi. Credincioșii le respectă cu strictețe pentru a fi binecuvântați tot anul.

Săptămâna de dinaintea Sărbătorilor Pascale se numește Săptămâna Patimilor, iar cea de după Învierea Mântuitorului poartă denumirea de Săptămâna Luminată. Prima zi de miercuri de după Paște este Sfânta Miercuri sau Miercurea Albă, precum este denumită de credincioși. Este o zi importantă de care sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Credincioșii le respectă cu strictețe pentru a fi siguri că sunt binecuvântați pe tot parcursul anului.

Este important de precizat că tot această zi poartă și denumirea de „nunta șoarecilor”. Acest nume vine de la o interdicție pe care femeile o au în această zi. Bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, dar ele nu au voie să facă acest lucru. Tradiția spune că nu este bine să muncești pentru că aduci șoareci în casa ta și că nu vei mai avea bucate pe masă tot anul. Este important de precizat că în zilele de miercuri și de vineri din Săptămâna Luminată credincioșii au dezlegare la mâncărurile de dulce.

Dezlegare la pește pentru credincioși în Miercurea Albă

În Tipicul Sfântului Sava se precizează că toți creștinii au și dezlegare la pește în zilele de miercuri și vineri cuprinse între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii. Tradiția spune că în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nici nu se fac parastase pentru decedați. Slujbele vor fi reluate după Duminica Tomii. În plus, slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate conform unei rânduieli speciale. Această slujbă este înlocuită de cea a Învierii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiția mai spune că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Această perioadă mai este denumită și Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Persoanele care mor în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată merg în Rai, indiferent de ce păcate au comis pe pământ, pentru că Lumina și ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului închise. Altă tradiție mai spune că persoanele care se nasc în această săptămâna sunt oameni norocoși, potrivit Adevărul.