Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Florii. Semnificaţia creştină a acestei zile
- Emma Cristescu
- 30 martie 2023, 09:48
Pe 9 aprilie se sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Această sărbătoare vine la pachet cu o serie de tradiții și obieceiuri foarte importante pentru credincioși. Este bine să încercăm să le respectăm.
Creștinii sărbătoresc, pe 9 aprilie, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare înainte de Paște, evocând intrarea lui Iisus în Ierusalim, dar și una a celor cu nume de floare. Credincioșii pot să țină cont de o serie de tradiții și obiceuri pentru a avea noroc în următoarea perioadă.
Din punct de vedere liturgic, de ziua Floriilor începe Săptămâna Patimilor, în care se desfășoară slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Tot pe 9 aprilie este a doua dezlegare din postul Paştelui.
Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o. Pe 9 aprilie, românii cu nume de floare își serbează și ziua onomastică.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Pe 9 aprilie, credincioșii duc ramurile la biserică, în dimineața de duminică, unde vor fi sfinție de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Se zice că doar așa pot ține bolile departe de ei.
Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin, ramuri cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea in Ierusalim. Se mai spune că fetele nemăritate își află alesul de Florii.
Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş. O altă tradiție spune că gospodinele trebuie să gătească atâtea pâini câți membrii are familia și să le dea de pomană. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. Se zice că așa vor atrage marea iubire. La miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos și bogat.
De Florii, în jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Femeile care își sărbătoresc onomastica pe 9 aprilie poartă numele de: Viorica, Florentina, Florica, Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema, potrivit Realitatea.