Dosarul foștilor șefi ai CNAS urmează să fie reluat . DNA acuză un prejudiciu de 20 de milioane de lei
- Ionel Sclavone
- 29 martie 2023, 15:29
O instanță a Curții de Apel București a dispus rejudecarea unui dosar de corupție în care sunt acuzați mai mulți șefi și funcționari din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În acest dosar au fost trimise în judecată 59 de persoane fizice și 31 de societăți comerciale pentru un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de lei, adus Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate.
Judecata dosarului de corupție în care sunt implicați mai mulți funcționari ai CNAS acuzați că au fraudat fondurile asiguraților din sistemul public de sănătate cu peste 20 milioane de lei se va relua. Aceasta datorită unui judecător din casrul Curții de Apel București, Iulian Bădoi, care a anulat actele și măsurile dispuse de fosta judecătoare a cauzei, Alina Nadia Guluțanu. Aceasta a fost recuzată de avocatul Cristian Winzer.
Judecătorul Iulian Bădoi a dispus reluarea judecății în cauză, din faza citirii actului de sesizare.
„În baza disp. art. 281 alin. 1 lit. a), alin. 2, alin. 3 C. proc. pen., cu referire la cazul de incompatibilitate al judecătorului prev. de art. 64 alin. 1 lit. f) C. proc. pen., constată incidenta nulității absolute a actelor îndeplinite și a măsurilor dispuse de judecătorul incompatibil, pe tot parcursul judecății în fond a prezentului dosar penal, până la 18 noiembrie 2022, data la care a fost admisă cererea de recuzare a judecătorului cauzei.
Dispune reluarea judecății în primă instanță, cu citirea actului de sesizare, conform disp. art. 374 C. proc. pen. Cale de atac odată cu fondul. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 28 martie 2023. Document: Încheiere de ședință 28.03.2023”, se arată în decizia adoptată de judecătorul Bădoi, conform luju.ro.
Avocatul apărării, satisfăcut de decizia instanței
Avocatul Cristian Winzer a solicitat recuzarea judecătoarei Guluțanu pe motiv că „garantarea respectării drepturilor și asigurarea administrării probelor deveniseră simple noțiuni abstracte utopice”. Avocatul susține că soluția primită este corectă și legală, fiind necesară, din perspectiva sa, în condițiile în care judecătoarea ar fi deturnat rolul instanței de judecată, cât și scopul procesului penal.
„Soluția este una corectă și legală, dispusă exact în sensul în care eu am solicitat la termenul din 16 ianuarie. Este o victorie a legii și a firescului. Din păcate, judecătorul dovedit profund incompatibil deturnase însuși rolul instantei de judecată și însuși scopul procesului penal. În fata domniei sale, garantarea respectării drepturilor subiecților procesuali și asigurarea administrării probelor pentru lămurirea completă a împrejurărilor cauzei, în scopul aflării adevărului, cu respectarea deplină a legii, deveniseră simple noțiuni abstracte utopice.
Toate actele îndeplinite și toate măsurile luate de judecătorul incompatibil erau și trebuiau confirmate astfel a fi desființate de drept, ca efect al nulității absolute. Aceasta în condițiile evidente în care regulile privind compatibilitatea și incompatibilitatea sunt subsumate noțiunii și instituției compunerii completului de judecată. Noul complet va trebui astfel să reanalizeze toate cererile în probațiune și să se pronunțe în deplina cunoștință de cauză asupra acestor cereri, urmând să administreze probatoriul în mod direct și nemijlocit și să soluționeze, în mod imparțial, cauza care i-a fost repartizată. În acest moment, avem încredere într-o judecată dreaptă”, a declarat avocatul conform luju.ro.
DNA a trimis în judecată 90 de persoane
În același dosar, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit, definitiv, la începutul anului trecut, eliminarea tuturor mandatelor tehnice de interceptare, înregistrare și transcriere prezentate de DNA ca probe ale comiterii infracțiunilor.
Interceptările fuseseră realizate cu ajutorul SRI și au fost declarate ilegale de CCR, pe baza unei decizii din 18 ianuarie 2018.
Direcției Naționale Anticorupție a trimis în judecată 90 inculpați (între care persoane din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a municipiului București și funcționari din aceste instituții), dar și firme de îngrijiri medicale. Acuzațiile vizează activități ilicite prin care peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, conform stiripesurse.ro.