Tanczos Barna va face toate demersurile pentru ca fermierii să nu fie afectați de noile reguli UE. „Știu ce gust are un baton de proteină din viermi”
- Andra Puiu
- 11 martie 2023, 07:16
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, i-a asigurat pe toți fermierii din țară că România va lupta pentru ca presiunile Uniunii Europene în legătură cu reducerea numărului de animale din ferme să nu fie resimțite grav.
Tanczos Barna a spus, în timpul unei conferințe de presă ținută la Sfântu Gheorghe, că este inacceptabil ca fiecare fermă să aibă doar 150 de vite. Ministrul Mediului a subliniat că România își va prezenta nemulțumirea față de această decizie în timpul unei reuniuni a Uniunii Europene programată pentru 16 martie. Ministrul a contiuat prin a spune că presiunea pusă de organizațiile de mediu asupra fermierilor este foarte mare. Aceștia trebuie să reducă emisiile de metan, azot, carbon din fermele lor de animale.
Barna a mai declarat că „o dispută aprigă” este dusă în acest context și că a încercat să afle care este poziția Germaniei față de acest subiect. În plus, ministrul va merge la Bruxelles, la consiliul programat peste o săptămână, pentru a spune care este opinia României față de noile reguli care se vor aplica în cazul tuturor fermelor. Comisia Europeană a propus, în urmă cu două săptămâni, ca fiecare fermă să aibă câte 150 de animale.
„Este un nivel inacceptabil pentru România. Noi am susţinut de la bun început că undeva la peste 350 de unităţi vită mare UVM ar trebui să intervină aceste noi reguli, chiar 450, în cazul fermelor de porci şi de bovine. Ministerul Agriculturii şi domnul Daea susţin în continuare eliminarea totală a bovinelor din aceste reguli (...) Probabil că discuţiile pe 16 vor fi finalizate undeva la un nivel de 280-300 de unităţi vită mare pentru fermele de pui, curcan, găini ouătoare şi undeva la peste 350, sper, sau 450 la fermele de porci şi de bovine”, a declarat Tanczos Barna.
România luptă pentru ca interesele fermierilor să fie apărate
Ministrul Mediului a continuat prin a spune că negocierile pe care le-a purtat până acum au decurs bine și că a încercat să facă toate demersurile pentru ca toți fermierii români să nu fie afectați de noile reguli. Barna a subliniat că fermele din România au deja un sistem de automatizare, indiferent de dimensiunea lor, iar acest lucru nu există în toate țările europene.
„Nu suntem în aceste negocieri, în niciun caz, mai catolici decât Papa, suntem, probabil, ultima ţară care va lupta până în ultima secundă în ideea ridicării acestor plafoane cât mai sus, astfel încât să fie câţi mai puţini fermieri afectaţi în România de aceste noi reguli, noi schimbări (...) Până acum, împreună cu reprezentanţa României la Bruxelles, am dus bine discuţiile, negocierile, împreună cu MAE şi suntem pe o traiectorie bună, să vedem cum se va finaliza toată disputa la Bruxelles”, a mai adăugat ministrul Mediului.
Barna a mai spus că speră să fie găsit acel echilibru necesar pentru ca oamenii să poată consuma în continuare „mâncăruri normale” care se pot prepara din carne de pui, vită sau porc. Ministrul a subliniat că ar trebui ca aceste produse să nu se afle „în detrimentul noilor invenţii de batoane de proteină din viermi”. Este important de precizat că Barna se numără printre politicieni români care au mers la ferme de viermi alături de reprezentanți ai președenției franceze. „Eu chiar ştiu cum arată un baton de proteină făcută din viermi, ştiu ce gust are, nu are nicio diferenţă, nici la aspect, nici la gust faţă de batonul de proteină”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.