România are cele mai mari prețuri la ouă. Paradoxul unei industrii care produce puțin cu un număr foarte mare de găini ouătoare

România are cele mai mari prețuri la ouă. Paradoxul unei industrii care produce puțin cu un număr foarte mare de găini ouătoare Sursa foto: pixabay

În România prețurile la ouă au crescut cel mai mult, din întreaga Uniune Eurpeană. Procentul majorărilor prețurilor la acest produs este de 80 la sută.

La nivelul Uniunii Europene, prețul ouălor a crescut cu 30 la sută, față de ianuarie 2022, în timp ce în România, creșterea a fost și mai mare cu 33.7 la sută.

Statistica arată că față de ianuarie 2021, în luna ianuarie 2022, prețul ouălor a crescut cu șapte la sută.

În acest clasament, România, care a înregistrat o creștere a prețurilor la ouă cu 80 la sută, este urmată de Cehia, Ungaria și Slovacia, care au înregistrat prețuri cuprinse între 79 și 85 la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News

La polul opus, cele mai mici creșteri s-au înregistrat în Germania şi Luxemburg (18%) şi Austria (19%), scriu cei de la economica.net.

La nivelul Uniunii Europene sunt contabilizate aproximativ 350 de milioane de găini ouătoare, și o producție anuală estimată la 114 miliarde de ouă.

România produce 5.5 miliarde de ouă

Cele mai mari ferme în materie de avicultură, sunt în Polonia, țară care are în jur de 47 de milioane de găini ouătoare, și o producție anuale de 14 miliarde de ouă.

Nici România nu stă rău, fiind contabilizate un număr de 32 de milioane de găini ouătoare, care realizează o producție de 5.5 miliarde de ouă.

Specialiștii atrag atenția că în țara noastră, doar un sfert din numărul total de găini ouătoare sunt crescute în ferme de producție, restul fiind în proprietățile particulare. Din acest motiv se explică numărul mic de ouă care sunt produse anual.

Prețul ouălor a crescut brusc

În Croația, țară în mare parte catolică, sărbătoarea pascală din această primăvară ar putea fi un lux, deoarece ar putea fi nevoiți să cumpere cele mai scumpe ouă.

Autoritățile din această țară arată cu degetul spre comercianții cu amănuntul și spre costul întregului lanț de aprovizionare, fapt ce a dus la o majorare a prețului  la ouă cu peste 70%.

În paralel, tot în Croația, prețul la diverse legume și fructe, cum ar fi cartofii, morcovii, căpșunile și roșiile, sunt mai mari cu 50-60% față de prețurile de la engrou-uri.

Prețul ouălor în România

În marile magazine din România, prețul ouălor diferă de la un caz la altul, dar și de cantitatea cumpărată.

De exemplu, la Auchan, zece ouă sunt vândute cu 12.5 lei, în timp ce 20 de ouă, costă 22.90 de lei. Dacă veți alege să cumpărat un cofraj întreg, cu 30 de ouă, veți plăti mai puțin, și anume 30 de lei.

În acest timp, la un alt mare lanț de supermagazine, 30 de ouă se vând doar cu 25.99 de lei.

Un calcul simplu arată că prețul mediu al unui ou variază de la un lei, la 1.25 de lei. Acest cost va fi mai mare dacă veți merge la magazinele de cartier, unde prețul este de 1.35 de lei pentru un ou.