Delta Dunării nu a fost afectată de lucrările de pe canalul Bâstroe. România are nevoie de acordul scris al Ucrainei pentru finalizarea măsurătorilor

Delta Dunării nu a fost afectată de lucrările de pe canalul Bâstroe. România are nevoie de acordul scris al Ucrainei pentru finalizarea măsurătorilor Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Tanczos Barna a vorbit despre măsurătorile făcute de România, în urma scandalului legat de lucrările efectuate de Ucraina pe canalul Bâstroe. Ministrul Mediului susține că Delta Dunării nu a fost momentan afectate, însă a precizat că efectele nu se văd imediat, ci în timp. Oficialul a subliniat faptul că România așteaptă acordul în scris al părților ucrainene pentru a putea finaliza măsurătorile.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat că primele măsurători cu privire la debitul Dunării au fost finalizate pe brațul Chilia şi pe secţiunile apelor teritoriale ale României.

Oficialul a vorbit despre măsurătorile făcute de autorități române, după ce Ucraina a efectuat lucrări pe canalul Bâstroe. Potrivit oficialului, nu se văd modificări majore în urma lucrărilor de drenaj. Delta Dunării nu a fost afectată însă oficialul a subliniat faptul că efectele unor astfel de lucrări apar în timp.

Delta Dunării nu a fost, momentan, afectată de lucrările de drenaj de pe canalul Bâstroe

Ministrul Mediului a ținut să sublinieze faptul că România nu va accepta niciodată lucrări care să afecteze biodiversitatea din Delta Dunării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR şi de la ARBDD n-au stat degeaba şi au făcut primele măsurători, care au fost realizate săptămâna trecută. Au fost finalizate săptămâna trecută şi începute acum două săptămâni cu privire la debitul Dunării, pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României. Unde am putut, am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea faptul că pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte de secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 de km. Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părţii ucrainene, care a fost promis şi confirmat verbal în această săptămână, la Ministerul Transporturilor, la întâlnirea bilaterală.

Aşteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a adâncimii şi recalculare a debitelor şi să putem trage concluziile finale. Efectele, în niciun caz, nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea, astăzi, în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări şi România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a spus Tanczos Barna.