Apele Române vin cu explicații, în contextul scandalului Bâstroe. Care e situația acum, de fapt, în Delta Dunării
- Iulia Moraru
- 6 martie 2023, 11:15
După izbucnirea scandalului Bâstroe, în care mai mulți lideri politici din România acuzau Ucraina de lucrări ilegale în zonă, menite să dăuneze ecosistemului Deltei Dunării, Apele Române vin cu explicații.
Principala temere a fost că lucrările de dragare făcute de ucraineni vor scădea debitul apei în Delta Dunării și canalele din România nu vor mai fi navigabile. În urma cercetărilor făcute de Apele Române, preocupările românilor par să nu se confirme.
Apele Române au efectuat măsurători în Delta Dunării
Specialiștii de la Apele Române au efectuat măsurători în Delta Dunării, dar și pe Canalul Bâstroe. Măsurătorile sunt comparate cu cele din 2017, iar concluzia este că nu sunt modificări semnificative ce au apărut în ultimii șase ani, iar repartiția debitelor este una normală.
Singurele probleme au fost produse de eroziunile din zonele cu pante line, iar la adâncimile maxime nu s-au produs reduceri ale debitului pe canalele Dunării. Specialiștii de la Apele Române au făcut măsurători pe 21-22 februarie, pe sectorul cuprins între stația hidrometrică Chilia Veche și brațul Stambulul Vechi.
„Aval de braţul Bâstroe... predomină fenomenul de aluvionare. Adâncimile s-au redus comparative cu anul 2017 cu aproximativ 1,0 - 1,3 m. În concluzie, nu au fost identificate modificări majore între măsurătorile din anul 2017 si cele din 2023, mai ales în zona talvegului (la adâncimi maxime) . Fenomenele de depunere şi eroziune s-au produs în general în zonele line,cu pante mici ale albiei (în profil transversal), acestea încadrându-se, în general, într-un ecart de 0,5 -1,5 m cu o predominare evidentă a fenomenelor de aluvionare”, se mai menționează în documentele despre măsurători, obținute de Adevărul.
Experţii Comisiei Europene sosesc în România
Tot în acest context, o comisie de specialiști, care va verifica lucrările de dragare de pe Bâstroe, va ajunge pe canalul ucrainean luni, 6 martie, au transmis reprezentanți ai Comisiei Europene. Aceștia vor facilita dialogul dintre români și ucraineni.
Între timp, cele două părți au avut discuții pe această temă, stabilindu-se să se facă măsurători începând de pe data de 15 martie pe Canalul Bâstroe. Măsurătorile vor dura aproape zece zile, după care va dura încă câteva zile interpretarea datelor de acolo și abia ulterior va avea loc o discuție finală între partea română și cea ucraineană.