Experţii Comisiei Europene sosesc luni în România pentru a verifica dragările de pe canal Bâstroe

Experţii Comisiei Europene sosesc luni în România pentru a verifica dragările de pe canal Bâstroe Sursa foto: Captură video

O comisie de specialiști, care va verifica lucrările de dragare de pe Bâstroe, va ajunge pe canalul ucrainean luni, 6 martie, au transmis reprezentanți ai Comisiei Europene. Specialiștii CE vor cere informații atât părții române, cât și părții ucrainene despre lucrările făcute pe canalul Bâstroe, dar și pe Canalul Chilia.

Experții Comisiei Europene sosesc luni, 6 martie, în România pentru a facilita dialogul dintre Ucraina şi România legat de lucrările de dragare din Canalul Bâstroe.

În paralel, cele două părți, România și Ucraina, au avut deja o discuție experții de la Ministerul Transportului, Ministerului Mediului din România cu experții din Ucraina în care au discutat despre lucrările care s-au făcut pe Canalul Bâstroe și au convenit să se facă măsurători începând de pe data de 15 martie.

Cât vor dura măsurătorile şi interpretarea datelor

Măsurătorile vor dura aproape 10 zile, după care va dura încă câteva zile interpretarea datelor de acolo și abia după ce are loc această interpretare vor avea loc o discuție finală între partea română și cea ucraineană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a declarat recent că un comitet independent de experți ar trebui să facă măsurătorile necesare pentru a înțelege ce se întâmplă în Canalul Bâstroe:

„Comisia Dunării care are în spate Comisia Europeană, poate să vină cu un comitet de experţi care să propună, la solicitarea României, să propună Ucrainei, astfel încât un independent să meargă să facă măsurătorile pentru a înţelege ce se întâmplă pe Canalul Bâstroe. Pentru experţii Comisiei Europene este complet neclar.

Deci, singura metodă este să ne adresăm unei instituţii independente care, cu sprijinul Comisiei Europene, poate să facă măsurătorile acolo. Odată ce facem acest lucru, trebuie să intrăm într-un dialog foarte clar cu ucrainenii, pentru că nu are niciun rost, scopul lor este să îşi scoată produsele pe un coridor către Marea Neagră”, a declarat Vălean.

Scandalul s-a declanșant după declarațiile lui Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Pe data de 17 februarie, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a scris  într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.

De asemenea, ministrul Tanczos Barna a declarat că „Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, potrivit antena3.ro.