Laura Codruţa Kovesi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Ce i-a promis fosta şefă DNA președintelui ucrainean. Foto

Laura Codruţa Kovesi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Ce i-a promis fosta şefă DNA președintelui ucrainean. Foto Sursa foto: arhiva EVZ

Laura Codruța Kovesi s-a aflat, vineri, în Ucraina, la conferința „Uniți pentru Justiție” de la Liov unde a participat președintele Volodimir Zelenski, procurorul general ucrainean Andriy Kostinși şi procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland. La întâlnire au vorbit despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

În discursul său, Laura Codruța Kovesi a spus că omenirea se află în „pericol mortal”, iar ucrainenii „ne apără pe fiecare dintre noi. Obiectivul real al agresorilor nu este câștigul teritorial, ci împărțirea Europei în sfere de influență. Aceasta ar însemna sfârșitul integrării europene”, a spus fosta şefă DNA la conferinței de la Liov.

Volodimir Zelesnki a transmis că „președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și toți complicii săi trebuie să primească sentințe legale și corecte. Pentru tot ce au făcut. În numele și amintirea tuturor celor ale căror vieți le-au luat și ale căror destine le-au distrus”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La conferința de la Liov s-au aflat și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, și procurorul general al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan. Aceștia au discutat despre rolul CPI în investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei.

Laura Codruţa Kovesi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski

Aceasta a adăugat că în zilele următoare „colegi mai calificați pentru a face asta vor dezvălui ororile agresiunii ruse. Veți discuta despre cum să-i trageți la răspundere pe autorii acestor crime. Există un lucru pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Acest lucru în sine ne întoarce în cele mai întunecate momente ale istoriei Europei”, a spus procurorul-șef european.

Şi continuă: „Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aş renunţa pentru nimic. Aş dori să mulţumesc gazdelor noastre, bărbaţilor şi femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toţi cu puterea voinţei lor. Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înţelegeri comune a situaţiei. Prietenii noştri ucraineni au voinţa necesară, dar puterea rezistenţei lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îţi exprimi solidaritatea, iar alta este să îţi exprime un comun al destinului”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la reuniune.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi. Aceasta a participat, vinei, 3 martie 2023, la Liov/Ucraina, la conferința internațională „Uniți pentru Justiție”.

„Puţini ştiu că în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare şi economice. Această ultimă încercare de a preveni prăbuşirea iminentă a Franţei sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicaţiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele naţiuni, şi chiar şi cetăţenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa şi supravieţui singuri, prin propriile lor eforturi separate”.

Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înţelepţi decât predecesorii noştri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat.

Kovesi, la întâlnirea cu preşedintele Zelenski şi procurorul general al Ucrainei: "Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical"

Cu toate acestea, nepoţii noştri vor afla şi despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilităţile. În zilele următoare, colegi mult mai calificaţi vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum să-i trageţi la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federaţia Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare!

Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu doar pentru că vieţile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalţi să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câştigul teritorial, ci şi împărţirea Europei în sfere de influenţă, ceea ce ar însemna sfârşitul integrării europene”, a spus Kovesi.

Kovesi: Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de tine, împotriva noului avatar al răului radical

Kovesi a explicat rolul Parchetului European în combaterea și pedepsirea infracțiunilor care vizează fondurile europene și a vorbit despre perspectiva extinderii sferei de aplicare a atribuțiilor EPPO la încercările de eludare a măsurilor restrictive impuse de Uniunea Europeană.

Возможно, это изображение 1 человек, стоит и в помещении

Sursa: Facebook.

„După cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupţia înseamnă trădare. Noi doi avem aceeaşi înţelegere a ceea ce este în joc. Menţinem încrederea cu consecvenţă în lupta împotriva corupţiei. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniaţi. Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta. Acţionăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informaţii decât noi şi, în comparaţie cu metodele tradiţionale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi”, a explicat Kovesi.

Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm

În ceea ce priveşte instrumentele de investigare, „EPPO este cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forţă a puterii sale economice colective şi a sistemelor de justiţie penală asupra celor care ajută la evaziunea sancţiunilor. Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie. EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinaţia sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE.

Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei şi, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după război. Sper că veţi înţelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar. Acesta este motivul pentru care, în calitate de prim procuror-şef european, am încredere în instituţiile Uniunii Europene să ia poziţie cu privire la iniţiativa franco-germană de a lărgi sfera competenţei EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit şi ar trebui să o facem”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la întâlnirea cu Volodimir Zelenski, potrivit news.ro.