Papa Francisc vorbește pentru prima oară despre motivele care l-ar determina să demisioneze. Sunt zece ani de când a fost numit în fruntea Bisericii Catolice

Papa Francisc vorbește pentru prima oară despre motivele care l-ar determina să demisioneze. Sunt zece ani de când a fost numit în fruntea Bisericii Catolice Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc împlinește luni, 13 martie, zece ani în fruntea Bisericii Catolice și deși de-a lungul anilor a mai vorbit despre o demisie, recent el a dat pentru prima oară un motiv clar care l-ar determina să renunțe la funcția sa.

Suveranul pontif are grave probleme cu mersul, iar acestea l-au determinat să se folosească de un scaun cu rotile. În urmă cu ceva timp el a făcut referire la acest aspect și a menționat: „Se guvernează cu capul și nu cu genunchii”. Papa a repetat mereu că demisia este o variantă pentru el, însă nu se gândește acum la așa ceva. Asta până de curând.

Papa Francisc spune din ce cauze ar demisiona

Întrebat într-un interviu despre motivele care l-ar face să demisioneze, Papa Francisc a spus că starea precară de sănătate și epuizarea ar contribui foarte mult într-o astfel de decizie. „O oboseală care nu te face să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a ști să evaluezi situațiile. Chiar și problema fizică, poate fi. Cu privire la acest lucru cer întotdeauna și urmez sfaturi. Oamenilor care mă cunosc, chiar și unor cardinali inteligenți. Și ei îmi spun adevărul”, a spus acesta.

Suveranul pontif a recunoscut că i-a fost greu să accepte că trebuie să folosească peste tot scaunul cu rotile, menționând că acesta îl prezintă ca fragil și ca pe un om ce are nevoie de ajutor. „Mi-a fost puțin rușine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Papa a mai mărturisit că vârsta își spune cuvântul și de aceea se simte din ce în ce mai slăbit, iar funcția pe care o deține contribuie la epuizarea sa fizică și psihică. „Sunt bătrân. Am mai puțină rezistență fizică, accidentarea la genunchi a fost o umilință fizică, deși acum se vindecă bine”. Acesta a mai spus că s-a gândit și el la moarte, dar că nu își poate imagina deloc cum va fi dincolo și tot ce poate face este să o roage pe Fecioara Maria să-l ocrotească.

Papa Francisc duce lipsa vieții pe care o avea înainte de a fi ales în fruntea Bisericii

Papa Francisc a fost numit în funcție pe 13 martie 2013. Acesta spune acum că i-a lipsit foarte mult stilul de viață pe care îl avea înainte, când locuia la Buenos Aires. „Obișnuiam să merg mult pe jos. Obișnuiam să folosesc metroul, autobuzul, mereu cu oameni”.

De asemenea, în primii ani de pontificat le-a mărturisit preoților că simțea nevoia să meargă la o pizza cu prietenii, să treacă neobservat și să aibă o viață puțin mai liniștită, potrivit știripesurse.ro.