Prețul la ceapă a explodat. Există două motive care au generat această situație de criză

Prețul la ceapă a explodat. Există două motive care au generat această situație de crizăSursa: Pixabay

Un kilogram de ceapă a ajuns să se vândă în piețe agroalimentare cu prețuri cuprinse între șapte și opt lei, ceea ce reprezintă un preț foarte mare.

Producția de ceapă, una destul de importantă în România, nu poate fi păstrată de la un la altul, din cauza lipsei de depozite specializate. Din acest motiv, dacă mergeți acum prin piețele agroalimentare, în foarte puține locuri puteți găsi ceapă albă sau roșie, care să fie produsă în România.

Ceapa existentă pe tarabe este importată, în timp ce producția autohtonă nu poate fi depozitată din lipsa unor spații de mare capacitate, care să păstreze produsul în condiții optime.

Un kilogram de ceapă a ajuns să se vândă în piețe cu prețuri cuprinse între șapte și opt  lei, ceea ce reprezintă un preț foarte mare.

Războiul din Ucraina influențează costul cepei

Un alt motiv, pentru care prețurile la ceapă au explodat, se referă la războiul din Ucraina. Fermierii din această țară produceau o mare cantitate de ceapă care era exportată în țările Uniunii Europene.

Cum anul trecut, fermierii ucraineni nu au putut înființa culturi noi, pe suprafețe întinse, producția la nivelul Uniunii Europene a fost mai mică, iar acest lucru a dus la majorarea semnificativă a prețului la ceapă.

”Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon. În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentri iarnă, aşa că vindem cu preţ când recoltăm şi după aceea importăm iarna”, a declarat Mircea Marius Filimon, un mare cultivator de legume, cu o cifră de afaceri de peste 17 milioane de lei.

România este pe locul zece în UE

Statistica arată că România a cultivat ceapă, în anul 2021, pe o suprafață de aproape de 30.000 de hectare, producția fiind de aproximativ 350.000 de tone, ceea ce asigură 90 la sută din necesarul intern de ceapă.

Această producție, plasează țara noastră între primii zece cultivatori de ceapă din Uniunea Europeană, scriu cei de la ziarulfinanciar.ro.