SUA a trimis 14 miliarde de dolari de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina

SUA a trimis 14 miliarde de dolari de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina Sursa: Pixabay

De când a început războiul, administrația Biden și Congresul SUA au direcționat asistență de 14 miliarde de dolari Ucrainei, care include sprijin umanitar, financiar și militar, potrivit autorităților de la Kiev.

Zeci de alte țări, inclusiv majoritatea membrilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ai Uniunii Europene, au oferit, de asemenea, pachete mari de ajutor Ucrainei. Iar Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor financiar de peste 14 miliarde de dolari, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, conform autorităților de la Kiev.

„De la începutul invaziei pe scară largă, SUA au oferit Ucrainei un ajutor financiar de peste 14 miliarde de dolari”, informează serviciul de presă al Ministerului Finanţelor, citat de Ukrinform.

Pe ce se duc banii în Ucraina

Banii trimişi pentru armata din Ucraina se duc pe drone, tancuri, rachete și alte sisteme de muniție, precum și pentru instruire, logistică și sprijin pentru informații. De asemenea, ajutorul umanitar include asistență alimentară, apă potabilă sigură, provizii medicale și alte necesități pentru ucrainenii strămutați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar ajutorul financiar economic ajută să menține guvernul Ucrainei în stare de funcționare plătind funcționari publici, lucrători din domeniul sănătății și în educaţie. Ajutorul militar reprezintă mai mult de jumătate din banii veniţi ca ajutor din SUA pentru Ucraina.

SUA intenţionează să mai trimită 10 miliarde până în septembrie

Ministerul Finanţelor notează că utilizarea fondurilor este verificată în Ucraina, precum şi de către instituţiile care oferă asistenţă. Utilizarea finanţării din SUA este monitorizată de Banca Mondială, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Deloitte Consulting LLP.

„Pentru a continua să atragem ajutor financiar, trebuie să depăşim consecinţele economice ale războiului, trebuie să arătăm lumii realizările în lupta împotriva corupţiei”, a declarat ministrul de finanţe Serghei Marcenko.

Ministrul a mai spus că problema corupției nu a dispărut în Ucraina: „Pentru a păstra sprijinul din partea guvernelor ţărilor şi a contribuabililor din ţările partenere, trebuie să dovedim prin fapte că suntem aliaţi de încredere şi că putem folosi eficient fondurile strânse”.

Conform cu ultimele declarații, Statele Unite au convenit să aloce Ucrainei peste 10 miliarde de dolari până în septembrie 2023 pentru a acoperi deficitul bugetar, informează ukrinform.net.