Un aliment de bază s-a scumpit în toate magazinele. Risc major de malnutriție la nivel mondial
- Emma Cristescu
- 24 februarie 2023, 16:12
Prețul unui aliment de bază a crescut considerabil în toate magazinele și puțini oameni își mai permit să-l cumpere. O parte din clienți au declarat că nu mai au bani să mănânce acest produs de multă vreme.
Ceapa a ajuns un produs de lux în mai multe țări, iar risc de malnutriție a crescut la nivel la nivel mondial. Oamenii nu își mai permit să cumpere acest aliment de bază și se tem că vor crește prețurile și la alte produse.
Lalaine Basa obişnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pacheţele de primăvară la firma sa de catering din nordul Manilei, dar acum lucrurile s-au schimbat. Aceasta a declarat că nu mai are bani să adauge la fel de multă ceapă în rețete ca înainte. „Piaţa a explodat”, spune o altă clientă, mamă a trei copii.
Preţurile la ceapă au crescut, alimentând inflaţia, iar Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi. Nici în Filipine nu sunt prețuri mai mici.R estricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, unele supermarketuri au început să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.
„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, spune Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Prețurile au explodat în toate țările
Explozia preţurilor a avut din cauza inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina. În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă şi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.
„Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”, a declarat un cercetător, potrivit A3.