Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Războiul din Ucraina, printre temele principale de discuție
- Simona Suciu
- 15 februarie 2023, 10:17
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cei doi înalți oficiali au discutat despre războiului din Ucraina, amenințările la adresa Republicii Moldova, sprijinul acordat de România refugiaților, dar și despre schimbările climatice.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 14 februarie 2023, o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, cu prilejul prezenței sale la sediul ONU de la New York.
„Cei doi oficiali au abordat problematica schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, inclusiv riscurile generate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor, pe care demnitarul român le-a prezentat Consiliului de Securitate, în cursul aceleiași zile.
Secretarul General a arătat că apreciază în mod deosebit activitatea desfășurată de co-presedinții Grupului de Studiu privind creșterea nivelului marilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Război de agresiune
Cei doi înalți oficiali au discutat și despre evoluția situației din Ucraina. „Șeful diplomației române a evidențiat faptul că acest comportament iresponsabil al Rusiei, care încalcă fundamentele ordinii de drept internațional, trebuie să înceteze, fiind cu atât mai grav cu cât acest război este proliferat de un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU. Totodată, ministrul român a evidențiat necesitatea ca la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Adunarea Generală a ONU să transmită un mesaj clar în sprijinul păcii în Ucraina și să condamne războiul de agresiune al Rusiei.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României privind principalele provocări actuale de interes global, cu accent pe gestionarea impactului agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și a implicațiilor acestui război, inclusiv pentru statele cele mai vulnerabile din Sudul Global“, se mai arată în comunicatul de presă.
Ministrul român a evidențiat și eforturile concrete de sprijin ale României pentru Ucraina în domeniul umanitar – inclusiv primirea a peste 3,5 milioane de refugiați din Ucraina care au tranzitat țara noastră, precum și asigurarea pentru cei care au solicitat, de adăpost, acces gratuit la servicii medicale, școlarizare și piața muncii. România a facilitat și tranzitul a aproape 13 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene către piețele mondiale.
Susținere pentru Moldova
În timpul întrevederii a fost discutată și situația actuală din Republica Moldova. „În acest context, ministrul român de externe a arătat declarațiile foarte recente ale Președintelui Republicii Moldova care s-a referit la planuri rusești de destabilizare a statului vecin trebuie tratate cu toată seriozitatea.
A arătat că România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, inclusiv în actualul context, precum și integrarea sa în Uniunea Europeană. Cei doi înalți oficiali au făcut și un schimb de opinii privind perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean“, se mai arată în comunicatul de presă.
Sprijin pentru Ucraina
România va continua să sprijine Ucraina. „Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internațional, ca pilon fundamental al politicii externe a României demonstrat inclusiv prin seria de acțiuni inițiate de România în contextul războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Secretarul General al ONU a exprimat aprecierea deosebită față de activitatea României în sprijinul Ucrainei și al refugiaților ucraineni, adresând mulțumiri atât autorităților române, cât și cetățenilor români pentru solidaritatea și consecvența cu care au răspuns războiului din statul vecin. A punctat că țara noastră este un actor de încredere în acordarea de sprijin umanitar, cu referire inclusiv la proiectul de succes al Centrului de Urgență pentru Refugiați de la Timișoara, creat în 2008 printr-un acord încheiat între Guvernul României, UNHCR si Organizația Internațională pentru Migrație“, se mai arată în comunicatul de presă.