Bogdan Aurescu va susține un discurs la ONU. Ministrul de Externe va prezenta consecințele globale ale creșterii nivelului mărilor și oceanelor

Bogdan Aurescu va susține un discurs la ONU. Ministrul de Externe va prezenta consecințele globale ale creșterii nivelului mărilor și oceanelorSursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Creșterea nivelului mărilor și oceanelor afectează direct sau indirect aproximativ 140 de state din întreaga lume. Bogdan Aurescu este coautor al unui raport care arată că, dacă nu se iau măsuri urgente, unele state ar putea fi rase de pe fața pământului.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu va participa marți, 14 februarie, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Principala temă de discuție este riscul major pe care îl reprezintă creșterea nivelului mărilor și oceanelor asupra securității mondiale.

„Șeful diplomației române va prezenta Consiliului de Securitate al ONU implicațiile creșterii nivelului mărilor și oceanelor asupra păcii și securității internaționale, la invitația Președinției malteze a Consiliului de Securitate, atât în calitatea de ministru al afacerilor externe al României, cât și de co-președinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internațional a ONU privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Consecințe grave

Bogdan Aurescu va participa la acest eveniment alături de Secretarul General ONU, António Guterres, și Președintele Adunării Generale ONU, Csaba Kőrösi.

„Creșterea nivelului mărilor și oceanelor are consecințe fizice directe asupra coastelor statelor afectate și deci asupra liniilor de bază de la care, conform Convenției ONU privind dreptul mării din 1982, se măsoară zonele maritime, precum și asupra accesului la resursele aflate în aceste zone. Pierderea acestor resurse crește riscul de conflicte între state. De asemenea, ca efect al acestui fenomen, din cauza deteriorării condițiilor de trai, pot avea loc deplasări de populație și migrație forțate. Nu în ultimul rând, creșterea nivelului mărilor și oceanelor conduce la pierderi de teritoriu, fie parțial, fie total (în cazul statelor insulare), ceea ce poate duce la pierderea statalității“, se mai arată în comunicatul de presă.

Studiu amplu

În calitate de membru al Comisiei de Drept Internațional (CDI) a ONU, Bogdan Aurescu a propus, încă din anul 2018, împreună cu alți patru membri ai CDI, includerea acestui subiect pe agenda de lucru instituției. Aproximativ 140 de state sunt afectate direct sau indirect de acest fenomen.

După ce în 2019 subiectul creșterii nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional a fost inclus pe agenda curentă a CDI, Bogdan Aurescu, împreună cu un alt co-președinte al Grupului de Studiu dedicat subiectului, a elaborat și prezentat în 2020 un prim document de lucru referitor la aspectele de dreptul mării în conexiune cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor.