Ultimele clipe în care putem acționa. Cercetătorii au dezvăluit adevărul crunt care ne așteaptă. Imaginile sunt terifiante
- Ramona Rotaru
- 18 octombrie 2021, 06:46
Încălzirea globală este unul dintre cele mai de interes subiecte din ultimii ani. Cercetătorii au făcut diverse studii iar viitorul nu este deloc unul roz. Topirea ghețarilor face ca nivel mărilor și oceanelor să crească, iar multe insule sunt în pericolul de a fi înghițite de ape. Se pare că Planeta nu mai poate remedia această problemă, iar singura șansă este să ne construim singuri apărarea.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că planeta se încălzește din ce în ce mai tare. Zilnic auzim despre topirile neobișnuite din Arctica și despre schimbările de temperatură mult prea bruște. Seceta atinge cote alarmante în multe zone ale planetei, iar inundațiile fac prăpăd. Este un scenariu destul de sumbru, însă totul este adevărat. Lucrurile se schimbă, iar fiecare acțiune a omului are efecte în ceea ce privește planeta.
Toată povestea cu topirea ghețarilor face ca nivelul din mări și oceane să crească. După multe studii realizate, oamenii de știință susțin că acest episod va continua decenii la rând. Practic, putem spune că este abia începutul din ceea ce va urma în viitor. Orașele aflate sub ape par pentru noi evenimente din trecut, însă un studiu realizat de cei de la Climate Central, un grup de cercetare non-profit, ne arată faptul că acest lucru se poate întâmpla și în viitorul apropiat. Conform specialiștilor, se pare că peste 50 de mari orașe, situate pe coastele mărilor, sunt în pericol de inundații, dacă autoritățile nu implementează măsuri pentru a împiedica creșterea nivelului apelor.
La studiul în ceea ce privește creșterea nivelului mărilor au participat și specialiști de la Universitatea Princeton și de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania. Rezultatele obținute au fost de-a dreptul surprinzătoare, însă nu în sensul bun. Dacă temperaturile cresc cu trei grade peste nivelul preindustrial, lumea pe care o știm astăzi se poate transforma într-una subacvatică.
Din păcate, lucrurile nu par să meargă deloc în direcția bună, ba chiar balanța pare să încline spre o catastrofă climatică. Cercetătorii în domeniul climei au raportat în luna august o creștere de aproximativ 1,2 grade peste nivelul preindustrial. Pentru ca criza climatică să nu aibă loc, temperaturile ar trebui să se mențină sub 1,5 grade, un prag critic pentru a evita cele mai grave efecte.
Insulele mici riscă să devină subacvatice. Care zonă a lumii este cea mai afectată de creșterea nivelului mărilor
Specialiștii încearcă să fie optimiști, însă nimic nu îi conduce spre șanse de evitare a crizei. După mai multe calcule, aceștia susțin că, dacă emisiile globale de gaze cu efect de seră încep să scadă astăzi și sunt reduse la zero până în 2050, temperatura globală tot va depăși pragul de 1,5 grade înainte de a scădea. În studiu realizat de cei de la Climate Central, se prezintă și varianta cea mai neagră. Dacă emisiile continuă să crească și după anul 2050, planeta ar putea atinge trei grade încă din anii 2060 sau 2070, iar oceanele vor continua să crească timp de zeci de ani, înainte de a atinge nivelul maxim.
"Alegerile de astăzi ne vor stabili calea", a declarat Benjamin Strauss, cercetător șef la Climate Central și autor principal al raportului.
Cercetătorii au folosit date privind altitudinea sau populația pentru a analiza fiecare parte a lumii. Se pare că în topul vulnerabilității se află regiunea Asia-Pacific. Din top 10 insule expuse la creșterea nivelului mării, opt sunt situate în Asia. Din păcate, insulele mici riscă să fie acoperite în totalitate de ape dacă nivelul mărilor și a oceanelor continuă să crească.
Dacă analizăm topul țărilor cu cel mai mare risc în ceea ce privește creșterea pe termen lung a nivelului mării, printre primele le putem enumera pe China, India, Vietnam și Indonezia. Conform informațiilor oferite de către cercetătorii de la Climate Central, se pare că tot aceste țări sunt și în topul celor care au adăugat în ultimii ani capacități suplimentare de ardere a cărbunelui.
Ce se va întâmpla dacă planeta va atinge pragul critic de creștere cu trei grade
Au fost efectuate multe studii în ceea ce privește încălzirea globală, iar unul dintre ele face referire la rezervele de petrol și gaze naturale rămase pe planetă. Se pare că acestea ar trebui să rămână în pământ pentru următorii 30 de ani, dacă ne dorim ca temperaturile să nu depășească nivelul preindustrial. Studiul legat de aceste zăcăminte a fost publicat în septembrie, în revista Nature. Acolo se precizează faptul că aproape 60% din rezervele de petrol și gaze naturale rămase pe planetă și 90% din rezervele de cărbune ar trebui să rămână în pământ. Pentru a se evita pragul climatic critic, cercetătorii susțin că majoritatea regiunilor din întreaga lume trebuie să atingă vârful producției de combustibili fosili acum sau în următorul deceniu.
În septembrie, a avut loc Adunarea Generală ONU, prilej prin care China își ia un angajament extrem de important. Fiind unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, au luat hotărârea de a nu mai construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune nici pe teritoriul chinez, nici în străinătate.
Indiferent de implicația marilor puteri pentru a salva planeta, cercetătorii de la Climate Central au vorbit și despre modul în care vor evolua lucrurile dacă planetă depășește cele trei grade peste nivelul preindustrial. Conform specialiștilor, aproximativ 43 de milioane de persoane din China vor trăi pe terenuri care, potrivit estimărilor, vor fi sub nivelul mareelor înalte până în 2100, iar 200 de milioane de persoane vor trăi în zone expuse riscului de creștere a nivelului mării pe termen lung. Este un scenariu destul de sumbru, însă fiecare creștere minoră a gradelor Celsius înrăutățesc schimbările climatice.
Din scenariu negru fac parte și fenomenele meteorologice, asupra cărora specialiștii încearcă să atragă atenția. În acest an, am avut parte de astfel de evenimente, iar cercetătorii susțin că în viitor vom avea parte mult mai frecvent de fenomenele meteo severe. Dincolo de 1,5 grade, sistemul climatic ar putea începe să devină de nerecunoscut, iar natura va începe să ne arate cu adevărat forța sa.
Autoritățile trebuie să ia măsuri de protecție! Infrastructura trebuie modernizată
În raportul postat de cei de la Climatic Central se arată faptul că, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse, aproximativ 385 de milioane de oameni trăiesc în prezent pe terenuri care vor fi, în cele din urmă, inundate de mareea înaltă. Chiar dacă încălzirea se limitează la 1,5 grade, omenirea tot va fi afectată. Conform cercetătorilor, nivelului mării ar afecta terenurile locuite în prezent de 510 milioane de persoane. Am prezentat ce se întâmplă în cazul în care se reușește stoparea încălzirii globale, dar totuși, ce se întâmplă dacă se va atinge acel prag de trei grade Celsius? În acest caz, specialiștii susțin că linia mareelor înalte va înghiți teritorii pe care locuiesc peste 800 de milioane de oameni.
Studiul efectuat de cercetătorii de la Climatic Central nu notează doar ceea ce se poate întâmpla, ci vin și cu o serie de recomandări pentru autorități. În studiile efectuate de ei, un element cheie a lipsit cu desăvârșire. Se pare că există mari probleme în ceea ce privește apărările de coastă existente, cum ar fi digurile și zidurile de protecție, pentru a proiecta pe deplin expunerea la creșterea nivelului mării. În raport, specialiștii susțin faptul că fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă vor determina autoritățile să modernizeze infrastructura pentru a evita inundațiile sau alte catastrofe naturale.
"Nivelurile mai ridicate de încălzire vor necesita apărări fără precedent la nivel global sau abandonarea în zeci de orașe de coastă importante din întreaga lume", au scris autorii, "în timp ce numărul acestora ar putea fi limitat la o mână relativ mică prin respectarea fermă a Acordului de la Paris, în special prin limitarea încălzirii la 1,5 grade."
Măsurile trebuie luate imediat! Iată ce riscăm dacă încălzirea globală nu este stopată
Vorbim despre o modernizare a infrastructurii, însă așa cum se precizează și în raport, nu toate statele au posibilități materiale pentru crearea apărării în fața apelor nemiloase. Multe națiuni insulare mici sunt înconjurate de mangrove și recife de corali care le-ar putea proteja teritoriile de creșterea nivelului mărilor, încălzirea temperaturilor provoacă acidificarea oceanelor și alte forme de distrugere a mediului care amenință astfel de măsuri de apărare.
La începutul lunii noiembrie, liderii mondiali se vor întruni în Scoția pentru a discuta problemele legate de încălzirea globală. Întrunirea va fi organizată de către ONU, iar subiectele principale vor fi legate de limitarea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și despre suma de finanțare pe care națiunile dezvoltate se vor angaja să o aloce pentru a ajuta țările din sudul lumii să renunțe la combustibilii fosili și să se adapteze la impactul crizei climatice.
Cercetătorii susțin că toate aceste măsuri trebuie luate cât mai repede pentru a se evita scenariul cel mai sumbru. Se pare că primele efecte pe care planeta le va simți sunt cele legate de fenomenele meteorologice extreme și creșterea nivelului din mări și oceane. Din păcate, Planeta nu mai are suficient timp la dispoziție pentru a mai salva ceva, așa că trebuie construite cât mai repede cu putință măsurile de apărare.
"Liderii mondiali au o oportunitate trecătoare de a ajuta sau trăda viitorul omenirii prin acțiunile lor de astăzi în ceea ce privește schimbările climatice. Această cercetare și imaginile create din ea ilustrează miza enormă din spatele discuțiilor despre climă de la Glasgow", a declarat Strauss.