Alertă mondială! Ţările care vor dispărea de pe faţa pământului. Este absolut cumplit
- Simona Suciu
- 3 aprilie 2022, 06:00
Este alertă mondială! Specialiştii vin cu previziuni absolut apocalipice. S-a aflat care sunt ţările ameninţate cu dispariţia. Creșterea nivelului mărilor a devenit alarmantă, iar aceste ţări riscă să fie înghițite de ape. Indonezia își va pierde capitala, iar China și SUA sunt amenințate de inundații catastrofale.
Nivelul mărilor crește rapid, iar unele orașe sau chiar țări ar putea dispărea de pe fața Pământului. Rata cu care apele cresc s-a dublat mai mult, de la 0,06 inci (1,4 milimetri) anual în cea mai mare parte a secolului al XX-lea la 0,14 inci (3,6 milimetri) pe an din 2006 până în 2015, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA). Mai grav este că predicțiile sunt chiar alarmante. Se estimează că nivelul mării va crește cu 63 de cm până în 2100.
Dacă ce anunță specialiștii va deveni realitate, aproximativ 250 de milioane de oameni, de pe toate continentele, ar putea fi „afectați direct” până în 2100, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, citat de livescience.com.
Înghițite de ape
Potrivit Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați (UCS), Maldivele, formate din 1.200 de insule mici de corali casă pentru 540.000 de oameni, va pierde aproximativ 77% din suprafața sa de uscat până în 2100. O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută este Kiribati. Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din pământ. Creșterea nivelului mării a dus deja la dispariția a cel puțin cinci „insule de recif vegetați” care făceau anterior parte din Insulele Solomon.
Țara în care cei mai mulți oameni vor fi potențial afectați de schimbarea nivelului mării este China, cu 43 de milioane de oameni aflați în locații de coastă precare. Alte țări care se confruntă cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării includ Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi expuși riscului până în 2100 și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de Uniunea Europeană.
Indoezia își pierde capitala
Deși nicio țară nu va fi dispărea până în 2100, numeroase orașe mari sunt expuse unui risc foarte serios de a fi inundate. Unul dintre cele mai clare exemple de creștere a nivelului mării care provoacă dificultăți semnificative în lumea reală este Jakarta, capitala Indoneziei. Aceasta se scufundă cu 5 până la 10 cm în fiecare an din cauza drenării excesive a apelor subterane.
Potrivit Forumului Economic Mondial, o mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050. Situația este atât de gravă încât este înlocuită ca și capitală a Indoneziei de Nusantara, un oraș care va fi construit în curând pe coasta de est a Borneo, la aproximativ 2000 de km distanță.
Probleme în SUA
Creșterea nivelului mării este, de asemenea, probabil să aibă un impact major asupra Statelor Unite. Pe baza previziunilor recente, multe orașe din SUA s-ar putea confrunta cu probleme serioase până în 2050, cu suprafețe vaste de teren potențial imposibil de locuit. Orașul New York este cel mai expus riscului, potrivit cercetărilor de la Climate Central. Raportul afirmă că, până în 2050, aproape jumătate de milion (426.000) de newyorkezi vor locui pe „terenuri amenințate”.
Cu toate acestea, în ceea ce privește riscul de inundații, Florida pare să fie cu siguranță statul care este cel mai greu afectat. Potrivit cercetării Climate Central, 36 din cele 50 de orașe din SUA care sunt cele mai vulnerabile la inundațiile de coastă se află în Sunshine State. Specialiștii spun că singura metodă pentru a ne salva este să investim în infrastructură.