Războiul lui Putin și noile echilibre mondiale. Scenariul nebunesc: India și China ar putea crea o alianţă care să surâdă Rusiei

Războiul lui Putin și noile echilibre mondiale. Scenariul nebunesc: India și China ar putea crea o alianţă care să surâdă Rusiei Sursa foto: Kremlin

Nimic nu va mai fi la fel. Războiul lui Putin din Ucraina este menit să schimbe echilibrul geopolitic și tabla de șah globală aşa cum le cunoșteam noi cu o lună în urmă, înainte ca tancurile și rachetele rusești să aducă în inima Europei un război din secolul XX, conform publicației italiene ANSA.

Multe schimbări sunt deja în curs, unele sunt parțial previzibile, altele ne vor surprinde în lunile și anii următori. Este lesne de văzut ceea se întâmplă în Europa.

Viitorul este deja aici printre noi: apropierea puternică dintre Statele Unite și Uniunea Europeană după ani de relații obositoare, întărirea NATO, care din „moartea cerebrală” văzută de Macron are acum din nou un sens și un orizont, decisiv pasul UE către o politică externă comună și crearea unei identități comune de apărare, cu condiția ca liderii europeni să nu cadă din nou în unele dintre acele amnezii care îi lovesc ciclic.

Sunt pași despre care se credea că ar putea dura ani de zile

Iar dacă privim ceva mai departe, vom înţelege că războiul lui Putin este destinat să schimbe relațiile diplomatice și aliniamentele din toate colțurile lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

China se află în centrul acestor noutăţi. Beijingul și-a menținut o poziție în mod deliberat ambiguă, însă îşi planifică deja mișcările pentru următorii câțiva ani. Recenta consolidare a relaţiilor, dorită de Putin și Xi, nu a fost renegată. Însă China, pe de-o parte evită să condamne în mod explicit Moscova, în timp ce de cealaltă parte continuă să spună că crede în dialog și respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor. Teama Beijingului este că criza economică care va urma sancțiunilor ar putea afecta expansionismul său centrat pe proiectul „Noului Drum al Mătăsii”. Pe de altă parte, globalizarea, așa cum am cunoscut-o până acum, este destinată să se schimbe rapid, iar interconectarea și interdependența economiei globale vor înregistra, cu siguranță, eșecuri semnificative.

China nu se va expune războiului și, între timp, va pregăti terenul pentru noi alianțe

Ministrul de externe Wang a călătorit recent în India, aceasta fiind prima vizită de la ciocnirile din 2020 de la granița cu Himalaya, care au dus la o deteriorare rapidă a legăturilor dintre cele două țări cele mai populate din lume. Acum, în fața noilor probleme de înfruntat, eventual împreună, pare că a fost uitat aproape tot.

China și India importă energie din Rusia și 50 la sută din armamentul indian provine de la Moscova. Prin urmare, Occidentul se teme că pe termen mediu, India și China ar putea crea o alianţă care să surâdă Rusiei. Ar fi un scenariu nebunesc care ar face ca lumea să se dividă între două fronturi într-o  nouă formă de Război Rece. Numai că de data aceasta la conducerea frontului de Est nu s-ar mai afla Moscova, ci Beijingul.

Un scenariu care ar fi merge, parțial, împotriva intereselor chineze: ce s-ar întampla cu comerțul cu SUA și cel cu Europa al unei țări care se concentrează în întregime, sau aproape în întregime pe comerțul internațional? În alegerile făcute de Beijing și în răspunsul la această întrebare, pe care l-am putea afla peste câteva luni, vom afla care va fi noua structură geopolitică globală a următorilor câțiva ani.

Pentru a înțelege şi mai bine modul în care războiul lui Putin schimbă lumea, putem privi și la ceea ce se întâmplă în America Latină, unde Argentina și Brazilia, extrem de precaute în condamnarea invaziei ruse, se gândesc deja să înlocuiască Moscova și Kievul în exporturile de porumb către piețele globale. Buenos Aires și Brasilia sunt al doilea și, respectiv, al treilea producător de porumb din lume, iar acum privesc războiul dintr-o altă perspectivă.

Cu o lună în urmă, Donbasul părea departe. Acum, din războiul izbucnit în acea micuţă regiune se nasc schimbările globale care vor construi lumea de mâine. Iar, Putin, dând undă verde tancurilor sale, voia să schimbe istoria. Ceea ce se şi întâmplă de altfel, dar nu în direcția pe care și-a dorit-o el, informează Rador.