Război în Ucraina, ziua 357. Ofensiva rusă de la Bahmut se intensifică. Apărătorii ucraineni au aruncat în aer un pod: „Situația de pe linia frontului rămâne dificilă”. Video

Război în Ucraina, ziua 357. Ofensiva rusă de la Bahmut se intensifică. Apărătorii ucraineni au aruncat în aer un pod: „Situația de pe linia frontului rămâne dificilă”. Videosursa foto: Twitter

Luptele grele continua în jurul orașului Bahmut pe măsură ce se apropie ziua de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei din Ucraina. Pozițiile au fost fortificate și doar persoanele cu rol militar au fost lăsate să intre. Situația este dificilă pentru civilii care doresc să părăsească zona de luptă deoarece se vor confrunta cu tiruri de arme. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din estul țării este „extrem de dificilă”. Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă.

Orașul Bahmut este teatrul unor confruntări extrem de dure între forțele ruse care au intrat în ofensivă și apărătorii ucraineni. Pozițiile din zonă au fost fortificate, iar în oraș mai au acces doar persoanele cu rol militar. Pe de altă parte, civilii care nu au apucat să plece, dar care doresc să părăsească orașul sunt nevoiți să înfrunte și tirurile de armă.

Se pare că Kremlinul își concentrează forța maximă pentru a captura Bahmutul înainte 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazie. O victorie la Bahmut ar da Rusiei un impuls, în război, după luni de eșecuri și ar fi un pas înainte pentru a lupta pentru următoarele două mari orașe controlate de Ucraina.

În acest context, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din estul țării este „extrem de dificilă”. Trupele ruse au câștigat teren în ultimele săptămâni, în special în apropiere de Bahmut, după cum relatează agenția de presă AFP.

„Situația de pe linia frontului, în special în regiunile Donețk și Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a declarat Volodimir Zelenski.

Armata ucraineană a distrus un pod la Bahmut

Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă. O astfel de retragere ar da Rusiei un impuls simbolic, în contextul împlinirii unui an de la începutul războiului, după cum relatează The Guardian. Informația cu privire la minarea podului a fost prezentată de un site local de știri din regiunea Donețk. Pe de altă parte, Ucraina neagă că intenționează să părăsească Bahmutul, deși luptele pentru oraș durează de șase luni de zile, iar stocurile de muniție și armament sunt în scădere.

Oficialii de la Kiev și aliații occidentali au declarat că Rusia a început deja o nouă ofensivă în încercarea de a câștiga teren înainte de sosirea noilor provizii occidentale în primăvară.

„Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat Jens Stoltenberg, șeful NATO.

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ai cărui mercenari luptă de luni de zile pentru a cuceri Bahmutul, a declarat însă că bătălia pentru Bahmut este departe de a se fi încheiat.

„Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune. Nu vom sărbători în viitorul apropiat”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Casa Albă confirmă avansul rus

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că forțele rusești au făcut progrese treptate în  asaltul lor asupra Bahmut, dar nu este clar dacă orașul va cădea. Forțele rusești ocupă în prezent zone la nord și la sud de Bahmut și au încercat să copleșească forțele ucrainene, aruncând neîncetat fluxuri de soldați de infanterie spre linia frontului ucrainean.

„Rușii de lângă Bahmut încearcă să se bazeze mai mult pe forțele umane decât pe vehicule blindate”, a declarat Serghei Șerevati, purtătorul de cuvânt militar ucrainean pentru comandamentul de est.

El a declarat că rușii folosesc grupuri tactice mici pentru a se apropia de apărătorii ucraineni, încercând să-i angajeze în lupte corp la corp. Rușii nu riscă să înainteze cu echipamentul greu în condițiile meteo actuale și având în vedere capacitatea Ucrainei de a ținti.

Lupta pentru a controla Bahmutul a început în iunie și a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii din război, Rusia concentrând un număr uriaș de resurse pentru capturarea orașului.

Avionul lui Evgheni Prigojin doborât de ucraineni

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât un bombardier rusesc Suhoi Su-24 în apropiere de Bahmut. Serviciul de presă al finanțatorului companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a confirmat că este aeronava pe care acesta a zburat în urmă cu câteva zile și de la bordul căreia l-a provocat la duel pe Volodimir Zelenski.

„Da, într-adevăr, acest avion a fost atacat astăzi de la sol de către apărarea aeriană inamică. Pilotul a făcut un miracol, aterizând aparatul în flăcări, finalizând în totalitate misiunea de luptă”, a precizat Evgheni Prigojin prin serviciul de presă.

În același timp, oligarhul rus susține că aeronava se află în prezent în reparații după ce a fost într-o misiune de luptă.

Luni, Prigojin a publicat o înregistrare video din carlinga unui bombardier Su-24, iar serviciul de presă al companiei sale Concordia a afirmat că acesta a participat la o misiune de luptă.

Șeful mercenarilor ar fi zburat la bordul unui Su-24 ca navigator în timpul unei misiuni de bombardare a pozițiilor ucrainene din apropierea orașului Bahmut.

Rușii nu au capacitate militară să atace Kievul

Forțele rusești nu au capacitatea de a amenința cu o nouă ofensivă asupra Kievului, a declarat președintele Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, potrivit Kyiv Independent.

„Există întotdeauna potențialul unor atacuri cu rachete. Kievul este capitala și un obiectiv important (pentru Rusia) în acest război”, a declarat Milley.

Generalul american a precizat că rușii și-au lansat noua ofensivă în Bahmut, în estul Ucrainei, trupele fiind consolidate în zona respectivă. Luptele pot dura mai multe săptămâni.

Cu toate acestea, a spus generalul american „linia frontului de la Harkov la Herson este destul de stabilă, în ciuda luptelor grele”. Ucraina respinge atacurile inamice, mai ales din partea mercenarilor din Grupul Wagner.

Rușii au relocat 60.000 de copii ucraineni

Rusia a relocat cel puţin 6.000 de copii în zonele aflate sub control său din Ucraina, precum şi pe propriul său teritoriu. Este vorba despre un raport al Observatorului conflictelor, un grup de cercetare independent, finanţat de Departamentul de Stat american, relatează AFP.

„Faptul că este vorba de transferuri şi de deplasări sub constrângere a copilului este de neconceput din orice punct de vedere”, se arată în documentul Conflict Observatory redactat de laboratorul de cercetare umanitară al Universităţii din Yale (SUA).

În raport, autorităţile ruse sunt invitate „să înceteze imediat” aceste relocări şi „să readucă copiii în familiile lor”. Este vorba despre o „clară încălcare” a celei de-a Patra Convenţii de la Geneva referitoare la tratamentul civililor în timp de război, a declarat unul dintre cercetători Nathaniel Raymond.

Aceste activităţi „ar putea constitui în unele cazuri drept crime de război sau împotriva umanităţii”, a afirmat el. Grupul a identificat 43 de aşezăminte unde au duși copii ucraineni, uneori la mii de kilometri de casele lor. Aceşti copii sunt propuşi de asemenea spre adopţie în Rusia.

Acest grup de cercetare a denunțat relocarea sub constrângere a ucrainenilor în zonele estice ale ţării controlate de Rusia şi atrocităţile comise de forţele ruse de la declanşarea invaziei în 24 februarie.