La ce să fie atenți angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe țară. Beneficiile extrasalariale nu pot fi considerate o creștere a salariului
- Iulia Moraru
- 10 februarie 2023, 17:36
Angajatorii au obligația de a acorda angajaților un salariu minim brut pe țară, conform prevederilor legale. Însă, aceștia recurg de cele mai multe ori la diferite practici prin care, deși pretind că acordă anumite beneficii salariale, angajatul primește mai puțini bani decât ar trebui.
Aceste practici sunt tot mai frecvente în rândul angajatorilor și tocmai de aceea angajații trebuie să acorde o atenție deosebită prevederilor din contract. La acest moment, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, respectiv 4.000 de lei în construcții.
Angajatorii nu pot acorda tichete de masă în locul creșterii salariale
De cele mai multe ori, angajații se plâng că primesc tichete de masă în completarea salariului brut până la nivelul minimului recunoscut de lege. Numai că, tichetele de masă intră la categoria beneficiilor extrasalariale și nu ar trebui să fie considerate ca o creștere a salariului de bază.
Această practică din ce în ce mai frecventă a angajatorilor reprezintă o contravenție și poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 300 și 2.000 de lei. De aceea, dacă angajatul lucrează cu normă întreagă, salariul său brut nu poate fi mai mic de 3.000 de lei.
De asemenea, nici acordarea unui beneficiu fiscal nu trebuie să influențeze nivelul minim legal al salariului brut în România. Aici facem referire la cei 200 de lei netaxabili din salariul minim care se aplică obligatoriu, de la 1 ianuarie.
Potrivit OUG nr. 168/2022 „nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă (...) a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile”.
Prin urmare, angajatorii sunt obligați să dea salariaților un salariu brut de 3.000 de lei, nu unul de 2.800. Cei 200 de lei sunt un beneficiu fiscal în plus, neputând fi incluși în salariul minim.
Cum se calculează salariul angajaților part-time
Valoarea orară a salariului minim brut este de 18,145 lei, după cum stabilește HG nr. 1447/2022.
„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat”, potrivit prevederilor din Codul muncii.
Guvernul a stabilit, prin aceeași ordonanță 168, că angajatorii care trebuie să acopere diferența de taxe pentru acești lucrători nu se raportează la plafonul de 3.000 de lei, ci la cel de 2.800 de lei, potrivit avocatnet.ro.