Un stat recompensează firmele care reduc programul de lucru al angajaților

Un stat recompensează firmele care reduc programul de lucru al angajaților Sursa: Arhiva EVZ

Companiile care trec la săptămâna de lucru de patru zile pot primi reduceri de taxe. Decizia vine după ce un studiu a arătat că salariații au avut o productivitate mai bună deși au stat mai puține ore la serviciu.

Statul american Maryland urmează să adopte un proiect de lege care oferă mai multe scutiri de taxe companiilor care trec la săptămâna de lucru de patru zile. Angajații ar urma să lucreze 32 de ore pe săptămână în loc de 40, iar firmele care vor implementa acest sistem vor primi deduceri de până la 750.000 de dolari.

Productivitate mai mare

Este vorba despre un program pilot prin care Departamentul de Muncă din SUA vrea să adune cât mai multe date cu privire la eficacitatea săptămânii de lucru de patru zile înainte să extindă acest sistem la nivel național. Decizia vine după ce datele statisticile arată că angajații americani lucrează tot mai mult și pe bani mai puțini.

Un studiu la care au participat 30 de companii care au redus programul angajaților și au adoptat săptămâna de lucru de patru zile a avut rezultate îmbucurătoare. Datele au arătat că angajații au avut o productivitate mai mare, chiar dacă au stat mai puține ore la serviciu, au fost mai fericiți și nu au mai fost tentați să-și schimbe locul de muncă, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regulile din România

Și Codul Muncii din România permite firmelor să treacă la săptămâna de lucru de patru zile, însă nu prin reducerea numărului de ore de muncă. Practic, angajații ar urma să lucreze 10 ore pe zi timp de patru zile, în loc de 8 ore pe zi timp de cinci zile.

Prima companie care a implementat acest sistem este ING Hubs România. Începând cu luna ianurie 2023 angajații pot opta să lucreze 10 ore pe zi, de luni până joi și să aibă apoi trei zile libere.

„Flexibilitatea reprezintă un principiu important în modul de lucru ING Hubs și una dintre valorile noastre de bază. Opțiunea de a trece la un format cu 4 zile de lucru pe săptămână, cât și modul de lucru hibrid sunt în linie cu filosofia noastră. Decizia de a putea trece la 4 zile de lucru pe săptămână a fost foarte bine primită de colegii noștri și sperăm că va aduce un plus de confort și flexibilitate”, a declarat Marian Ion, CEO ING Hubs România, potrivit adevarul.ro.

Printre țările europene în care angajații pot opta pentru săptămâna de lucru de patru zile se mai numără: Belgia, Islanda, Germania, Spania, Suedia și Marea Britanie.